Kurvan med allvarligt sjuka som behöver sjukhusvård är betydligt plattare nu jämfört med i våras. Professorn och överläkaren Eli Sprecher visar hur siffrorna såg ut i april. Foto: Emil Larsson/SVT

Större smittspridning – vaccinpass återinförs i Israel

Uppdaterad
Publicerad

Israel vaccinerade mot covid-19 i en rasande fart i början av året. Men trots den höga takten är inte alla yngre israeler fullvacinerade. Nu sprider sig deltavarianten i landet och därför blir vaccinpasset åter ett krav.

Det högsta antalet fall av coronavirus på nästan fyra månader diagnostiserades under förra veckan i Israel. Denna veckan har fler än 1300 nya smittade registrerats varje dag. Sifforna har fått den nytillträdde premiärministern Naftali Bennett att fatta beslut om strängare restriktioner.

– De som vägrar att vaccinera sig äventyrar hälsan och friheten för alla oss andra, sa Naftali Bennett i en israelisk TV-kanal på torsdagskvällen. 

Bland personer över 50 år så är 90 procent fullvaccinerade, men i de yngre åldersgrupperna är det inte lika hög täckning – än.

– Här investerar den israeliska regeringen miljarder för att göra vaccinerna tillgängliga för alla, och ändå vägrar en miljon israeler helt enkelt att vaccinera sig, fortsatte premiärministern.

Krav på vaccinpass nästa vecka

Landet införde under våren det så kallade “gröna passet”, ett vaccinpass, som krävs för att kunna gå på konsert, restaurang eller sportevenemang. Om du inte är vaccinerad krävs ett negativt covid-test eller att du har antikroppar. Från och med nästa vecka återinförs detta. 

– Det är viktigt att vi tar ökningen av antalet fall på allvar. Samtidigt måste man vara medveten att vi nu har haft runt 60 personer som är allvarligt sjuka på våra sjukhus. I april när vi hade samma smittotal låg 370 personer inlagda och dödstalen är låga nu, säger Eli Sprecher som är överläkare och professor på Sourasky medical center i Tel Aviv.

Erbjuder tredje dos

Förutom att öka vaccinationstakten av unga erbjuder nu Israel som det första landet i världen en tredje vaccinatiosdos till äldre, sjuka och de med svagt immunförsvar. 

– Vårt mål är fler tester, men mindre restriktioner och att vi kan undvika ytterligare en nedstängning, sa hälsoministern Nitzan Horowitz under en pressträff tidigare i veckan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ealli Nadiv, 12, vaccinerades som allt fler barn i Israel: "Nu kan saker gå som de var förre pandemin" Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer