Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ealli Nadiv, 12, vaccinerades som allt fler barn i Israel: ”Nu kan saker gå som de var förre pandemin” Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Israel ökar vaccinationstakten – allt yngre får covid 19-vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Israel har haft en offensiv strategi när det gäller vaccinering mot covid-19. Redan förra året började man att vaccinera vuxna. Nu börjar man som det första landet i världen att ge en tredje dos till riskgrupper och barn över tolv år vaccineras för fullt.

Det är kö fram till nummerlapparna på vaccinationskliniken i Tel Aviv. Shira Korngut sitter i väntrummet tillsammans med sin mamma och Ealli Nadiv har farfar med sig. Båda är tolv år och väntar på sin andra spruta.

– Alla mina kompisar har tagit den, jag är lite nervös. Men det är också viktigt för att det ska bli som förut, säger Ealli Nadiv.

Deltavarianten ökar

Barn och ungdomar mellan 12 och 16 år har kunnat vaccinera sig mot covid-19 sedan början av juni i Israel. De senaste veckorna har smittspridningen av deltavarianten ökat i landet och det har fått fler föräldrar att vaccinera sina tonåringar.

– När jag nu fått andra sprutan innebär det att jag kan göra fler saker som jag inte kunde göra igår. Till exempel att gå på restaurang, säger Shira Korngut.

Färre svårt sjuka

Trots en ökad smittspridning är antalet svårt sjuka med covid-19 som är inlagda på israeliska sjukhus betydligt färre jämfört med i våras. Eftersom landet tidigare haft en kraftfull nedstängning hoppas 12-åringarna på vaccinationskliniken att sprutorna ger nya möjligheter och att skolorna är öppna i höst.

– Det är verkligen min önskan att vi inte stänger ner igen, säger Shira Korngut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer