Polens flagga. Foto: TT

Polska Förintelseforskare döms för förtal – tvingas be om ursäkt

Uppdaterad
Publicerad

En polsk domstol beordrar två ledande Förintelseforskare att be om ursäkt för sin forskning. Rätten menar att forskarna felaktigt pekat ut en numera avliden man för att ha deltagit i utrotningen av judar.
Rättegången har beskrivits som attack mot fri och öppen forskning.

2018 gav historikerna Barbara Engelking, baserad i Warszawa, och Jan Grabowski från universitetet i Ottawa ut en omfattande historisk rapport om judarnas öde i det tyskockuperade Polen 1939-1945, något som Dagens Nyheter rapporterat om.

I rapporten har man visat exempel på judar som överlevde förintelsen tack vare sina polska grannars hjälp.

Men forskarna berättar även om flera fall där polacker deltog i mördandet av judar.

Förintelselag infördes 2018

Ett av fallen rör en borgmästare på den polska landsbygden som ska ha hjälpt den tyska armén genom att ange 22 judar. Gruppen avrättades efter avslöjandet.

Borgmästarens systerdotter valde att stämma forskarna för förtal. Hon begärde en offentlig ursäkt och 250 000 kronor i skadestånd.

Under måndagen meddelade domstolen i Warszawa att de båda forskarna förklaras skyldiga, rapporterar BBC.

Påföljden blir att Barbara Engelking och Jan Grabowski ska be om ursäkt till systerdottern, men slipper skadeståndskravet. Forskarna har meddelat att domen kommer att överklagas.

”En allvarlig attack”

Systerdottern har haft stöd av organisationen Polish League Against Defamation som står nära polska staten och engagerar sig för att försvara Polens ”goda rykte”.

Trots att rättegången är ett civilmål säger det mycket om den polska statens inställning till forskning om Förintelsen, menar forskarna och flera bedömare. 

Polens överrabbin Michael Schudrich har sagt till BBC att stämningen bör ses som ett försök att skrämma forskare.

En av de åtalade, Barbara Engelking, säger till AP att rättegången är mycket farlig för yttrandefriheten.

Yad Vashem, centret för hågkomst av Förintelsen, har beskrivit fallet som ”en allvarlig attack mot fri och öppen forskning”.

Införde Förintelselag 2018

Den polska staten har under flera år beskyllts för att bryskt sopa landets inblandning i Förintelsen under mattan.

2018 drev Regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS) igenom en lag som gör det straffbart, med upp till tre års fängelse, att lasta Polen och polacker för nazisternas folkmord. Förintelselagen, som den kallas, är avsedd att skydda Polens rykte.

Efter hård kritik, från bland annat Israel, sänktes straffskalan – men lagen gäller fortfarande.

Förintelselagen åberopades dock inte i det aktuella fallet med de två forskarna.

Nazisternas folkmord på judar, romer och andra folkgrupper före och under andra världskriget kallas Förintelsen. Enligt FN:s officiella siffra dödades cirka sex miljoner judar under Förintelsen, runt hälften av dem var från Polen. Av de läger som nazisterna inrättade på det som i dag är polsk mark brukar sex räknas som förintelseläger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer