Historikern Paweł Machcewicz oroas av utvecklingen Foto: pressbild/ TT

Målet: En förskönad bild av Polen

Uppdaterad
Publicerad

Det nya lagförslaget gör det straffbart att lasta Polen för nazisternas folkmord. Historikern vars museum togs över av polska staten förra året ser ett mönster.

– Det handlar om att försköna bilden av Polen. Alla försök att problematisera Polens historia är ovälkomna, säger han till Kulturnyheterna.

Den nya lagen, om den godkänns av presidenten Andrzej Duda, gör det straffbart att lasta Polen för nazisternas folkmord under andra världskriget. Att till exempel använda frasen ”polska förintelseläger” kan ge upp till tre års fängelse. Machcewicz ser lagen som fortsättningen på en oroväckande utveckling i landet.

Paweł Machcewicz öppnade förra mars ett museum om andra världskriget i Gdansk. Regeringspartiet Lag och rättvisa misstyckte, Machcewicz avsattes och byttes ut mot en direktör som de själva valt.

Nyligen avsattes även chefen för landets filminstitut och regeringen har sagt att de önskar se mer patriotisk film. Enligt Paweł Machcewicz försöker staten också begränsa inflytandet bland privata nyhetsmedier och kontrollera de statliga.

– Regeringens narrativ handlar om att gestalta Polen som unikt, både i termer av lidanden och heroism. Alla försök att problematisera historien är ovälkomna. Det oroar mig mycket, säger han.

Historien är mer komplex

Regeringspartiets bild av historien är att Polen var ett offer för stormakter utan ansvar i folkmordet på judarna.

Vad tycker du om den historiebeskrivningen?

– Utan tvekan var Polen offer för sovjetiskt förtryck och nazityskland. Men historien är mer komplex. Tiotusentals polacker var delaktiga i att mörda judar. Tusentals polacker angav eller utpressade människor i utbyte mot ett gömställe. De utnyttjade judarnas tragiska situation.

Vad gör lagen med yttrandefriheten?

– Yttrandefrihet existerar, men är bräcklig. Om lagen införs kan jag åtalas för att jag precis sagt att tiotusentals polacker varit delaktiga i folkmord.

Enligt Paweł Machcewicz är det inget genomtänkt drag att anta en lag som denna.

– Det borde varit lätt att förutse att lagen skulle väcka internationell kritik. Så det som skulle försköna bilden av Polen, har tvärtom skadat den internationellt.

Museet blir propaganda

Paweł Machcewicz har precis gett ut en bok om ödet för hans museum, som han investerade åtta års arbete i. För en vecka sedan startade han en rättslig process mot den nya direktören och staten – som nu börjat göra ändringar som passar den egna världsbilden bättre. Delar av utställningen har bytts ut mot animationsfilm – ren propaganda enligt Machcewicz.

– Vi hade 400 000 besökare under de första månaderna som ville hinna se museet i ursprunglig form. Det visar att regeringens hållning inte speglar polens befolkning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.