Metoo-fackeltåg i Göteborg. Foto: TT

PON klandrar DN och Resumé för metoo-publiceringar

Uppdaterad
Publicerad

Pressens opinionsnämnd (PON) klandrar både Dagens Nyheter och Resumé för att ha brutit mot god publicistisk sed för metoo-relaterade publiceringar. 13 publiceringar med metoo-koppling har fällts tidigare under året.

Resumé fälls för en publicering från slutet av förra året där en man som lämnat sin tjänst efter anklagelser om sexuella trakasserier namngavs. Mannen anmälde själv artikeln.

”I det här fallet råder det ingen tvekan om att anmälaren är utpekad. Han är namngiven och flera av hans tidigare arbetsplatser är angivna i artikeln”, skriver PON.

PON anser även att Resumé gått över gränsen för vad som är rimligt att publicera när det gäller mannens sexliv.

Anonyma vittnesmål

Även Dagens Nyheter klandras för att ha brutit mot god publicistisk sed, bland annat för att ha länkat till Resumé-artikeln där mannens namn nämns, även om Dagens Nyheter inte skrev ut hans namn.

DN fälls bara för nätvarianten av artikeln, som skiljer sig från artikeln i papperstidningen. Två vittnesmål om sexuella trakasserier är mer detaljerade.

PON skriver: ”I båda dessa vittnesmål redovisas detaljer som – oavsett sanningshalten – är integritetskänsliga och nedsättande.”

PON har även synpunkter på att tidningen använt sig enbart av anonyma vittnesmål och hänvisat till en nedlagd förundersökning.

I juni fälldes elva #metoo-relaterade publiceringar och i november fälldes ytterligare två.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.