Taylor Swift och Billie Eilish. Foto: Evan Agostini, Stina Stjernkvist/TT

Pop går om hiphop som största musikgenre

Uppdaterad
Publicerad

Pop går om hiphop som den mest populära musikgenren när det gäller hur många låtar som hamnar på Billboardlistan. I en ny analys gjord av företaget Hit Songs Deconstructed har antalet hiphoplåtar som når topp tio minskat kraftigt under 2019 jämfört med förra året, skriver Variety.

Trenden handlar om att siffrorna sjunkit under både första och andra kvartalet i år. I fjol var 60 procent av de nya låtarna som tog sig in på listan under andra kvartalet hiphoplåtar, medan den siffran för i år är 34 procent.

Framgången för popgenren beror på låtar som Bad guy av Billie Eilish och flera nya Taylor Swift-singlar. Men enligt analysföretaget är trenden tydlig: musiken har varit mer popbetonad och dessutom har en högre andel låtar haft ett högre tempo och gladare sound. Om trenden fortsätter hålla i sig året ut kan det vara så att 2019 var året då hiphopen blev omsprungen av popmusiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.