Popstjärnan och skådespelaren Denise Ho är en av få offentliga personer som öppet ställt sig på de demonstrerades sida vid protesterna i Hongkong. Foto: SVT

Popstjärnan Denise Ho: Vi Hongkongbor låter oss inte skrämmas

Publicerad

Under söndagen samlades demonstranter i ett av Hongkongs mest populära shoppingdistrikt för att delta i protesterna som nu är inne på sin elfte vecka. SVT:s utrikesreporter Tilde Lewin träffade den Hongkong-baserade popstjärnan Denise Ho som är en av få offentliga personer att ställa sig på de demonstrerandes sida.

Demonstrationerna som tidigare i år inleddes med protester mot ett lagförslag som av kritikerna ses som ett hot mot områdets självstyre och medborgerliga rättigheter. Sedan dess har demonstrationerna vuxit i omfattning och söndagens demonstration ska enligt arrangörerna samlat uppemot 1,7 miljoner människor.

SVT:s utrikesreporter Tilde Lewin träffade under söndagen den Hongkong-baserade popstjärnan och skådespelaren Denise Ho. Hon är en av få offentliga personer som öppet ställt sig på de demonstrerandes sida.

– Hongkong har ganska många popstjärnor och det är en stad med mycket populärkultur- och musik. Men det är ingen förutom Denise Ho som ställt sig på de som demonstrerades sida och därför är hon väldigt synlig, sade Tilde Lewin i Morgonstudion på måndagen.

Denise Ho: ”De sprider skräck”

Denise Ho säger till SVT att hon tror att Kinas militärpoliser redan infiltrerat den demonstrerande, prodemokratiska, rörelsen.

– Under de senaste veckorna har de ständigt låtit oss veta att det finns andra än Hongkongpoliser här. Förra veckan använde de en mycket ful metod, de lät oss veta att de placerat hemliga agenter bland oss Hongkongbor, säger Denise Ho, och fortsätter:

– Det är en metod som kommunistpartiet ofta använder för att underkuva folk. De sprider skräck i folkmassan. Men vi Hongkongbor låter oss inte skrämmas. Vi står upp emot den här sortens totalitarism.

Polisen i Hongkong har skarpt kritiserats för sitt agerande mot demonstranterna. De massiva demonstrationerna har av myndigheter bemötts med gripanden, tårgas och gummikulor. Och under en presskonferens den 29:e juli uttryckte Kinas regering sitt fulla stöd för polisen i Hongkong. Samtidigt skyllde de under presskonferansen på ”oansvariga personer” i länder i väst, som man menar vill skapa problem i staden.

Protesterna i Hongkong

De pågående protesterna inleddes den 31 mars för att stoppa ett lagförslag som skulle tillåta utlämning av misstänkta brottslingar från Hongkong till Fastlandskina.

Demonstranterna lyckades få Hongkongs regering att lägga förslaget på hyllan. Parallellt med att demonstranternas krav på ökad demokrati har vuxit, har även våldet mellan demonstranter och polis tilltagit.

Senare har protesterna varit mer omfattande än tidigare. Demonstranter har blockerat tåg och vägar, flyg har ställts in och en generalstrejk utlysts. Polisstationer har också omringats och attackerats.

Myndigheterna har svarat med tårgas, gummiklädda kulor och gripanden. Peking å sin sida har svarat genom skarpa varningar till demonstranterna samt de makter som anses driva på rörelsen.

Under senare år har protester brutit ut i Hongkong vid flera tillfällen. 2013 initierades den så kallade occupyrörelsen, som genom civil olydnad krävde ett mer demokratiskt valsystem.

Som en följd av den föddes paraplyrörelsen 2014, då hundratusentals människor demonstrerade för fria val och demokrati. Detta sedan fastlandsregeringen beslutat att införa en särskild valberedning som fick rätt att avgöra vilka kandidater som får ställa upp i val.

Paraplyrörelsen övergick i våldsamma protester och flera av rörelsens ledare sattes senare i fängelse. Valberedningen infördes trots protesterna.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.