Yang Guang, talesperson för HKMAO. Foto: TT

Kina hyllar polisen i Hongkong – skyller på väst

Uppdaterad
Publicerad

Kinas regering uttryckte sitt fulla stöd för polisen i Hongkong under en ovanlig presskonferens på måndagen. Samtidigt skyllde de på ”oansvariga personer” i länder i väst, som man menar vill skapa problem i Hongkong.

Presskonferensen hölls av Hong Kong and Macao Affairs Office, HKMAO, som ansvarar för samarbetet mellan regionerna Macao och Hongkong och Kinas fastland. Det är den första presskonferensen HKMAO gör sedan bildandet 1997, då Storbritannien överlämnade Hongkong till Kina.

De våldsamma demonstrationerna har nu pågått ungefär sju veckor. Senast i söndags bemötte polisen i Hongkong demonstranter med tårgas och gummikulor efter att de trotsat förbudet att marschera längs gatorna.

Stödjer ledaren Carrie Lam

Polisen har fått ta emot mycket kritik för sitt agerande och demonstranter har krävt en oberoende utredning kring polisens agerande. Men under presskonferensen sa HKMAO:s talesperson Yang Guang att polisen i Hongkong har ett starkt stöd från Kina, rapporterar bland andra nyhetsbyrån AP.

– Vi förstår den oerhörda pressen som Hongkong-polisen och deras familjer känner och skulle vilja hylla Hongkong-polisen som orädda, mot alla odds, har stått fast vid sina poster och fullgjort sina uppgifter, sa Guang.

Man uttryckte också återigen sitt stöd för Hongkongs ledare Carrie Lam, som blivit starkt kritiserad av demonstranterna.

”Vill göra Hongkong till ett problem”

Yang Guang slängde också en känga till västerländska politiker, utan att nämna några specifika länder eller personer.

– Några oansvariga personer från västländer har gjort oansvariga anmärkningar, sa han, enligt South China Morning Post.

– Deras avsikt, för att vara ärlig, är att göra Hongkong till ett problem för Kina och att skapa problem för Kinas utveckling.

Protesterna utlöstes på grund av ett lagförslag som skulle göra det lättare för Hongkong att lämna ut brottsmisstänkta personer till Fastlandskina. Tidigare i juli sa Hongkongs ledare Carrie Lam att lagförslaget ”är dött”, men demonstranter avvisar uttalandet eftersom förslaget inte formellt har dragits tillbaka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.