Ledaren för Hongkongs regering, Carrie Lam, har inte dragit tillbaka lagförslaget formellt, vilket möter kritik från motståndarna. Foto: Anthony Wallace/AFP

Lagförslag i Hongkong läggs på is

Uppdaterad
Publicerad

Hongkongs ledare Carrie Lam säger att lagförslaget som lett till den största politiska krisen i staden på årtionden är ”dött”.
Men demonstranter avvisar uttalandet eftersom förslaget inte formellt har dragits tillbaka, och meddelar att demonstrationerna fortsätter.

Carrie Lam säger att hennes regerings försök att införa lagändringen var ett ”fullständigt misslyckande”, och att regeringen inte kommer att försöka driva igenom det igen.

– Det finns ingen sådan plan. Lagförslaget är dött, säger hon.

Däremot har hon inte dragit tillbaka lagförslaget formellt, vilket möter kritik från motståndarna.

”Löjlig lögn”

Lams uttalande är ”ytterligare en löjlig lögn”, twittrar aktivisten Joshua Wong. Han poängterar att lagförslaget ligger kvar i det så kallade lagstiftningsprogrammet till i juli nästa år.

Den föreslagna lagen skulle göra det möjligt att lämna ut misstänkta brottslingar till Fastlandskina. I slutet av juni meddelade Lam att förslaget skulle skjutas på framtiden, men protesterna har fortsatt.

En av de stora protestgrupperna avvisar Carrie Lams nya uttalande och meddelar att nya demonstrationer ska genomföras.

– Om våra fem krav inte möts av Carrie Lam och hennes regering kommer Civil Human Rights Forum att fortsätta att hålla sina protester och samlingar, säger talespersonen Bonnie Leung, som lovar att gå ut med information om de nya protesterna.

Ifrågasätter ärligheten

Kraven från den proteströrelse som inledningsvis riktade sig mot lagförslaget har vidgats till att omfatta bland annat demokratiska reformer.

Carrie Lam har gjort få framträdanden de senaste veckorna, samtidigt som demonstranterna har krävt hennes avgång.

Analytikern Dixon Sing säger att demonstranterna inte kommer att nöja sig med Lams senaste uttalande.

– Förtroendet för regeringen har sjunkit till en rekordlåg nivå. Om inte de viktigaste kraven uppfylls, så kommer majoriteten av Hongkongs invånare fortsatt att ifrågasätta regeringens ärlighet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i Hongkong

Mer i ämnet