Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Säger man ”Böwie”? Eller ”Baoie”? Hör vad ensemblen säger i klippet. Foto: TT/SVT/Oscar Fries

Premiär för David Bowie-musikalen Lazarus på Göta Lejon

Uppdaterad
Publicerad

Precis innan sin död 2016 jobbade David Bowie med sitt drömprojekt – en musikal vid namn ”Lazarus”. Nu sätts den upp för första gången i Sverige, med tre musikaldebutanter i huvudrollerna.

”Lazarus” var David Bowies dröm och egna initiativ som han jobbade med samtidigt som ”Blackstar”, det som blev hans sista album.

Musikalen hade premiär i slutet av 2015 på New York Theatre Workshop. Drygt en månad senare gick David Bowie bort i cancer.

Nu sätts musikalen upp på Göta Lejon i Stockholm, i regi av Stefan Larsson. Bland rollerna syns Simon J Berger, Tove Styrke och Björn Bengtsson, som alla är debutanter på musikalscenen.

– Jag tycker det känns som en grej att vi alla kommer från olika håll. Det bidrar till en väldigt härlig atmosfär med väldigt högt i tak. Det finns en nerv, det är väldigt spännande, säger Tove Styrke till Kulturnyheterna.

Lazarus Inspirerad av kultfilm

Musikalen är en skildring av huvudkaraktären Thomas Newton, som spelas av Linus Wahlgren – en utomjording som blivit strandsatt på jorden. Han är alkoholiserad, lider av kärlekssorg och är fast i att varken åldras eller dö.

Handlingen är inspirerad av kultfilmen ”Mannen utan ansikte” från 1976, där David Bowie själv spelar huvudrollen.

– Vår upplevelse går väldigt mycket på temat som man ständigt återkommer till när det gäller David Bowie, att han aldrig stannar i sin comfort zone utan han alltid utforskar nya områden. Det kan man verkligen säga att vi har tillfälle att göra också, säger Simon J Berger.

Hör mer om hur det känns för ensemblen att föra vidare David Bowies dröm i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.