Premiär för Kung Fury

Uppdaterad
Publicerad

Explosioner, nazister och vikingar – Kulturnyheterna besökte premiären av actionkomedin Kung Fury, den största svenska nätsuccén genom tiderna.

Det är den mest osannolika succén i svensk filmhistoria. Kung Fury – hobbyprojektet som blev en internationell sensation med miljonbudget, och det främsta exemplet på hur nätbaserad gräsrotsfinansiering revolutionerat det svenska kulturlivet.

80-talsfyrverkeri

Filmen kan bäst beskrivas som ett populärkulturellt 80-talsfyrverkeri: Kung fu-slagsmål, synthslingor, nazister och hackers susar förbi i berättelsen om en polis som reser tillbaka i tiden för att döda Hitler, i filmen kallad ”Kung Fürher”.

– Det är helt enkelt en hommage till de filmer som vi såg när vi var små. Terminator 2, Knight Rider, Tillbaka till framtiden..., säger Linus Andersson, producent för filmen.

Treårigt projekt

Berättelsen om Kung Fury började 2013 med en hemmagjord trailer – inspelad helt med hjälp av en green screen, lite rekvisita och enorma mängder datoranimering. Regissören David Sandberg och producenten Linus Andersson laddade upp klippet på internet och bad om donationer på gräsrotsfinansieringssajten Kickstarter – och gjorde historisk succé:

– Det var en helt overklig känsla. Vi hade hoppats på att nå ut med projektidén till lite fler människor, och drömde om att få ihop tillräckligt mycket pengar för att göra filmen. Men efter bara ett dygn hade vi nått målet på 1,2 miljoner kronor. Efter 30 dagar slutade vi på mer än fyra, säger Linus Andersson.

Totalt bidrog 17 000 personer till att göra ”Kung Fury” till verklighet. Det gör projekten till den största svenska framgången för gräsrotsfinansiering någonsin. Det visar också vägen för en ny våg kultur, där fansen själva kan välja vilken kultur som ska produceras. Bara i år har namn som regissören Suzanne Osten och författaren Johan Norberg lanserat egna gräsrotsprojekt.

Internationell succé

Ett och ett halv år efter genombrottet på Kickstarter är den 30 minuter långa filmen klar, och nu flyger finansiärer in från Ryssland, USA och Frankrike för att gå på premiären på Sagateatern i Umeå.

En av dem är 32-årige fiskaren Kris Hiew från San Diego i USA, som varit på plats i Umeå i tre veckor i väntan på premiären. Han har bidragit med närmare 5000 kronor till filmprojektet, och som tack medverkar han som statist i den 80-talsdoftande actionkomedin.

– Jag klickade på trailern och kände bara wow, jag måste åka till Sverige och bli en del av detta. Den sopade mig av banan, säger Kris.

Han får medhåll från vännen Vlad Micu, som rest upp från Holland.

– Den har alla element som vi älskar 80-talet för. Arkadspel, robotar, gamla pc-datorer, häftiga bilar... Det är skithäftigt staplat på skithäftigt, säger Vlad.

– Det är som ett gammalt minne som man vill återuppleva, som ett sorts känsla av en bättre tid. En actionfilm som utspelar sig på 80-talet är något som en hel generation kan relatera till, säger Kris Hiew.

Premiär på torsdagen

Vid Sagateatern rullas röda mattan ut, affischer sätts upp, och fler backers börjar dyka upp iklädda bandanas, skinnjackor och pilotglasögon a la Top Gun. Premiären sänds givetvis också live på internet, där fansen kan se filmen gratis.

Bara timmar från premiären är Linus Andersson den enda i teamet bakom filmen som står på benen. Teamet har arbetat tio timmar om dagen i över två år, och regissören David Sandberg ligger nedbäddad i influensa. Det är osäkert om han klarar av att dyka upp till sin egna premiär. Men trots alla inblandades utmattning tror Linus att det blir fler filmer i framtiden, de har redan tagit fram ett manus till en långfilmsversion av Kung Fury.

– Det är på något sätt andan, det här med att ”fan nu bara gör vi det”, utan några hierarkier eller chefer, det har varit nyckeln till att det här projektet har lyckats, säger Linus Andersson.

Filmen visas i SVT. Se den här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.