Repetitionerna i full gång Visa alla (2)
Visa alla (2)

Premiär för Spelet om Stenstan

Publicerad

En berättelse över 133 år – inklusive Sveriges första storstrejk, en stadsbrand och uppbyggandet av en unik stadskärna helt i sten. Det är vad som väntar publiken när Spelet om Stenstan, en föreställning om Sundsvalls brokiga historia, har premiär på lördag.

Jan Boholm och Sofia Andersson i teatergruppen Soja har skrivit, producerat och regisserat helaftonsföreställningen.

– Vi fick en fråga från Hans Törn som är med i Stenstans Berättar-Teater om vi inte kunde hjälpa till med lite regi. Men då tänkte vi att det kanske är bättre att skriva ett spel i stället, och så blev det, säger Jan Boholm till SVT Mittnytt.

Börjar 1879

Sundsvallsbranden är såklart med. Men historian börjar redan 1879 vid tidpunkten för Sveriges första storstrejk, för att sluta i modern tid.

Publiken får följa en konflikt mellan två fiktiva släkter som interagerar med mer eller mindre kända historiska Sundsvallsprofiler genom årens lopp.

– Till exempel Kai Gullmar och Fredrik Bünsow med flera, säger Sofia Andersson.

I vissa föreställningar dyker också en del gästskådespelare upp.

Landshövdingen gästspelar

– Bland annat är landshövding Bo Källstrand och kommun politikerna Peder Björk och Magnus Sjödin med i några av föreställningarna, säger Jan Boholm.

Uppsättningen är ett samarbete mellan teater Soja och Teater Västernorrland. 28 skådespelare gör totalt över 100 roller, och har i genomsnitt fem klädbyten var.

Janken Åkerström spelar en av huvudrollerna.

– Det är en fantastisk lekfull teater, som jag personligen älskar och som jag hoppas att publiken kommer uppskatta också, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer