Sandra Wejbro, nöjesredaktör på Aftonbladet. Foto: SVT.

Premiär för SVT Flow

Uppdaterad
Publicerad

I dag har SVT Flow premiär. En tjänst där traditionell tv ska möta dagens webbtv-tittande. Men tv-recensenter som Kulturnyheterna pratat med undrar vad SVT Flow egentligen ska användas till. 

Tittaren kan välja mellan att följa ett flöde av program eller själv göra en egen spellista. SVT Flow är en blandning av traditionell tablå-tv och så kallad on demand-tv, som SVT Play och Netflix.

Den nystartade tjänsten ska möta publikens växande behov av tv på internet. Men tv-kritikerna verkar inte helt övertygade.

Medier

”Varken eller”

– Det är en väldigt snygg tjänst, men jag förstår den inte. Den är liksom varken eller. Den gör mig mest förvirrad om jag ska vara ärlig, säger säger Sandra Wejbro, nöjesredaktör på Aftonbladet.

– Jag ser inte att det finns en efterfrågan. SVT vill kanske gå i bräschen och vara steget före, men jag tror att man ska hålla isär de olika plattformarna, säger Daniel Åberg, frilansjournalist och skribent på TVdags.

Svara mot behov

Lena Glaser är programdirektör för det interaktiva utbudet och plattformarna på SVT. Och hon hoppas att nya SVT Flow  kommer att hitta nya sätt svara motpublikens behov av att både kunna välja själva och att få tydliga förslag på bra program att titta på.

– Vi vet väldigt lite om hur efterfrågan av just SVT Flow ser ut, eftersom det är en helt ny tjänst. Men vi ser en väldigt stor efterfrågan av bra program och tjänster på nätet och vår förhoppning är att SVT Flow ska svara mot de behoven, säger Glaser.

Slötittning på webben?

De senaste åren har tv-tittandet förändrats i grunden, tycker Sandra Wejbro som inte ser hur den här tjänsten passar in i de nya tittandet.

– Man är van vid att kunna välja vad man vill se i mobil och dator. Här ska man på ett sätt få in slötittandet på webben. Och jag undrar om den vanan finns där, säger hon.

Fakta, livsstil och drama

Varje dag publiceras runt tio titlar i SVT Flow. Det är framför allt fakta, livsstil, dokumentär och drama. Material som också går att nå via SVT Play.

– Flow skulle kunna vara en funktion inom SVT Play, att om jag vill ha ett flöde kan jag välja att sätta på det. Det känns märkligt att det ska vara en hel sajt, säger Aftonbladets Sandra Wejbro.

– Jag tycker att det är ett intressant försök, men den hittar inte hem. Inte än i alla fall, säger Daniel Åberg.

Under förändring

Lena Glaser understryker att SVT Flow är en ny tjänst som SVT kommer att kommer attutveckla vidare. Funktioner kommer att justeras, nya kommer att läggas till och delar kan komma att införlivas i SVT Play.

– Det här är någonting helt nytt, men vi kommer noga följa hur publiken tar till sig SVT Flow och skruva vidare på tjänsten, säger Glaser.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet