Pressfotograf: Stor risk för självcensur med ny fotolag

Uppdaterad
Publicerad

Det ska vara olagligt att ta kränkande bilder, tycker regeringen, som idag lägger fram ett nytt förslag där fotograferande som är avsett att kränka någon ska kunna ge böter eller fängelse i högst två år. Men kritiker kallar det här lagförslaget för ett hot mot yttrandefriheten.

– I och med det här lagförslaget finns det ju en stor risk att den dokumentära bilden är utrotningshotad, säger Mia Karlsvärd, vice ordförande på Pressfotografernas klubb.

Bilder som tas utan samtycke, i smyg eller på ett påträngande sätt ska vara olagliga att ta, föreslår nu regeringen.

– Vi vill komma åt kränkande fotografering. Smygfotografering eller filmning där syftet är att kränka en individ, säger justitieminister Beatrice Ask till Sveriges Radio.

Enligt förslaget är en fotografering kränkande om den avbildade är försvarslös eller inte kan värja sig mot fotograferingen, till exempel när han eller hon sover. Men både fotografer och journalister ser faror med det nya förslaget.

”Ansvaret flyttas”

– Det här lagförslaget innebär att ansvaret flyttas från ansvarig utgivare till enskild fotograf på plats. Fotografen på plats ska avgöra om han kan ta den här bilden, eller om den är kränkande. Och då har fototillfället försvunnit, säger Pär Trehörning på Journalistförbundet.

– Jag tror att det finns en stor risk att både jag som yrkesfotograf och alla som tar bilder bara för att de tycker att det är roligt kommer att självcensurera sig, säger Mia Karlsvärd.

Men vad lagen kommer att föra med sig återstår att se. I lagförslaget står det att om fotograferingen sker som ett led i en nyhetsförmedling är det grund för undantag från straffansvar.

Sindra Grahn

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.