Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige, om årets pressfrihetsindex. Foto: Reportrar utan gränser

Pressfrihetsindexet för 2018: Fientligheten mot medier och journalister ökar

Uppdaterad
Publicerad

Sverige behåller sin plats som näst bäst i världen för pressfrihet men aldrig tidigare har det funnits lika många “svarta länder”, det vill säga länder med enorma problem, på kartan som nu. Det visar Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex för 2018.

–  Årets pressfrihetsindex visar att demokratier för första gången börjar få reella problem med pressfrihet. Vi ser att Europa, som tidigare varit en bastion för pressfrihet, plötsligt har många länder där problemen är ganska synliga, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige, till SVT.

Sedan 2002 har Reportrar utan gränser följt utvecklingen för pressfriheten i världen. Genom att slå ihop sju olika faktorer, som bland annat attacker på journalister, landets lagstiftning och journalisters upplevda självcensur får organisationen ett index på pressfriheten i ett land.

”Föraktar och hånar”

Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex för 2018 visar på en ökad fientlighet mot medier och journalister runt om i världen:

”Fler och fler demokratiskt valda ledare ser inte längre media som en av grundbultarna i ett demokratiskt samhälle utan som en politisk motståndare som de öppet föraktar och hånar”, skriver de i rapporten.

Enligt pressfrihetsindexet är Europa den region där utvecklingen går snabbast nedåt, jämfört med andra regioner. Fyra av de fem länder som tappar mest i listan ligger i Europa: Malta (ner 18 platser till 65:e), Tjeckien (ner 11 platser till 34:e), Serbien (ner 10 platser till 76:e) och Slovakien (ner 10 platser till 27:e).

Journalistmord

– Jag tror att det kan bero på att vi har nog en större grad av korruption i den politiska och ekonomiska sfären än vad vi kanske vågat tro, säger Jonathan Lundqvist och fortsätter:

–  Och när journalister då börjar gräva i detta så hotar det vissa maktstrukturer i samhället. Och det är dom som slår tillbaka, genom till exempel de två journalistmord som vi sett i Malta och i Slovakien de senaste månaderna.

I årets upplaga ligger Norge kvar på förstaplats och Sverige på andraplats. Antalet ”svarta länder” på kartan, länder med enorma problem, har aldrig varit högre och auktoritära länder, så som Ryssland och Kina, har fått ett ökat inflytande i global media.

Pressfrihet i världen – bäst och sämst

1. Norge, 2. Sverige, 3. Nederländerna, 4. Finland, 5. Schweiz, 6. Jamaica, 7. Belgien, 8. Nya Zeeland, 9. Danmark, 10. Costa Rica

171. Ekvatorialguinea, 172. Kuba, 173. Djibouti, 174. Sudan, 175. Vietnam 176. Kina, 177. Syrien, 178. Turkmenistan, 179. Eritrea 180. Nordkorea

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.