Experten om prinsens boksläpp: ”Sensationellt men oroväckande”

Uppdaterad
Publicerad

I dag publiceras prins Harrys självbiografiska bok. ”Spare” eller ”Den andre” som den heter på svenska, innehåller prinsens egna vittnesmål inifrån det brittiska kungahuset och har redan väckt reaktioner.

Under starten av 2023 har kungliga utspel inte varit en bristvara, både från den brittiska prinsen Harry, hertig av Sussex, och vår egna kung Carl XVI Gustaf.

Från brittiskt håll kommer uttalanden i samband med att prins Harry ger ut den biografiska boken ”Den andre”. Där går han bland annat igenom hur han blivit slagen av sin bror kronprinsen William och hur han ska ha dödat 25 personer under kriget i Afghanistan.

Enligt Johan T Lindwall, chefredaktör på Svensk damtidning, är uppriktigheten unik och sensationell, men också illabådande.

– Det är oroväckande för monarkin som statsskick om det kommer fler saker av den här digniteten i spåren av Harrys utspel, säger han.

Prins Harry: Behövde inte bli så här

För drygt en månad sedan var prins Harry och hustrun Meghan i ropet efter att deras dokumentärserie haft premiär på Netflix. Där var de starkt kritiska mot hur de behandlats av personer inom det brittiska kungahuset.

I samband med bokutgivningen har prinsen även gjort en rad uppmärksammade tv-intervjuer om ytterligare missförhållanden inom brittiska kungahuset. I en intervju med den brittiska kanalen ITV motiverar han boken och utspelen med att det är bättre att dela med sig av sin egen sanning än att låta exempelvis skvallerpressen hantera den.

– Det som är tråkigt är att det inte behövde bli så här, säger prins Harry i intervjun.

”Kommer inte bli norm”

Johan T Lindwall står fast vid att det är sensationellt, men tror inte att den kungliga ärligheten kommer att vara stilbildande.

– Det blir nog inte en norm för andra kungahus med ”kiss and tell”... Han sätter inte en norm eller en standard med den här boken. Absolut inte!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.