• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Kirill Serebrennikov väntar vid förhandlingar i rätten i Moskva 2017. Foto: Pavel Golovkin/AP

Ryske regissören Kirill Serebrennikov i rätten – riskerar tio års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Film- och teaterregissören Kirill Serebrennikov är sedan ett år tillbaka anklagad för att ha förskingrat pengar från staten. Vissa av hans anhängare menar att Putin ligger bakom åtalet och själv förnekar regissören anklagelserna. Idag inleds rättegången.

Den prisbelönte Kirill Serebrennikov är känd för bland annat balettuppsättningen om den homosexuella dansikonen Rudolf Nurejev som hyllades flerfaldigt på balettgalan Prix Benois i början av sommaren.

Vid prisutdelningen var Kirill Serebrennikov frånvarande eftersom han sitter i husarrest sedan augusti förra året. Anledningen är att han anklagas för att ha förskingrat 18 miljoner kronor i kulturstöd från staten genom sin organisation The Seventh Studio.

Idag inleds rättegången mot regissören som kan sluta med att han döms till tio års fängelse.

Kulturkretsar misstänker Putin

Enligt TT säger den ryska regissören själv att anklagelserna är absurda och insisterar på att pengarna gått till scenuppsättningar.

Utöver arbetet som regissör har Kirill Serebrennikov även varit ledare för Gogolcentrets teater i Moskva. Med gränsöverskridande projekt har han ofta kritiserat och drivit med ryska auktoriteter, däribland Putin. I ryska kulturkretsar anser därför flera av hans anhängare att den bakomliggande anledningen till åtalet är att Putin är obekväm med Kirill Serebrennikovs konst.

I samband med rättegångens start har flera ryska kulturpersonligheter och internationella stjärnor som Cate Blanchett och Ian McKellen engagerat sig åtalet mot regissören och krävt att det ska läggas ned.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.