Privatteatrarna organiserar sig för att klara coronakrisen

Publicerad

Elva privatteatrar och producenter går samman i en ny förening med förhoppningen om att gemensamt ta sig ur coronakrisen.

– Det kommer ju ett tillfälle när pengarna tar slut, säger Emelie Löfmark på Julius production. 

Elva bolag har gått samman i föreningen Sveriges producenter och privatteatrar - bland annat Scalateatern, Oscarsteatern och Chinateatern. Gemensamt kräver de nu ett ökat statligt stöd för att täcka upp för intäkterna de förlorat på grund av publikrestriktionerna. 

– Vi elva står upp fortfarande, men det kommer ju ett tillfälle när pengarna tar slut och då är det ju konkurs eller rekonstruktion som väntar, säger Emelie Löfmark, producent på Julius production i Malmö.

Starkare röst tillsammans

Sveriges producenter och privatteatrar ska arbeta med andra frågor efter pandemin, men i dagsläget handlar det om att hjälpas åt med att tolka rådande restriktioner och rekommendationer, samt vilka kulturstöd man kan söka. 

De hoppas också på att vara en starkare röst tillsammans. I en skrivelse till Kulturdepartementet berättar de om hur den privatfinansierade kulturen drabbats av pandemin. 

– Människor försvinner från branschen. Personer som har livnärt sig på detta kan inte försörja sig just nu och de kanske inte kommer tillbaka. Det tar ju tid att återskapa den typen av kompetens som finns i alla led, säger Löfmark.  

Kräver stöd även efter pandemin 

Sveriges producenter och privatteatrar kräver nu ett utökat statligt stöd. De menar att stödet också måste täcka för så mycket som sex månader efter att publikrestriktionerna blivit hävda, eftersom branschen har långa planeringsled. 

– Från det att vi får reda på att det är fritt fram att öppna upp, så tar det sex månader att få igång produktionerna. Vi kan inte bara slå upp portarna och tro att folk kommer att komma. Vi behöver repetera, planera och sälja biljetter, säger Löfmark. 

Och de menar att om branschen ska förbereda sig på ett lättande av restriktioner redan nu, måste man veta att det finns något att falla tillbaka på.

– Vi behöver kunna veta att vi har någon form av finansiering om vi ska våga satsa inför andra halvan av 2021, säger Emelie Löfmark, producent på Julius. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.