Företrädare för länsteatrarna, länsmuseerna och regional musik vädjar om krisstöd i coronatider. Arkivbild på Västmanlands Teater i Västerås. Foto: Janerik Henriksson/TT

Länsteatrar och länsmuseer vädjar om stöd – hårt pressade av corona

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare har både statliga, privata och ideella aktörer inom kultursektorn fått statligt krisstöd på grund av coronapandemin. Nu vädjar talespersoner för länsteatrarna, länsmuseerna och regional musik till regeringen om stöd till den regionala kulturen.

”Det är hög tid att regeringen och riksdagen även ser till att stödja det krisande kulturlivet ute i landet”, skriver företrädare för länsteatrarna, länsmuseerna och regional musik i ett öppet brev till Kulturminister Amanda Lind (MP) och finansminister Magdalena Andersson (S).

Brevet tar upp den svåra ekonomiska situation som den regionala kulturen upplever till följd av pandemin och ber om en extra utbetalning till regionerna genom kultursamverkansmodellen.

”Länskulturen hamnar i kläm”

Undertecknarna av brevet skriver också att branschorganisationen Svensk Scenkonst uppskattar att den regionala kulturen förlorar cirka 22-28 miljoner kronor i veckan och att den ekonomiska situationen för den regionala kulturen var svår redan innan pandemin.

I brevet tar de också upp att länskulturen ofta hamnar i kläm då regionernas huvudmän ofta behöver prioritera exempelvis sjukvård och kollektivtrafik framför kultur.

”Som vi ser det är det nödvändigt att staten sträcker ut en stödjande hand till regionerna.”, skriver företrädare för länsteatrarna, länsmuseerna och regional musik i brevet.

Kulturnyheterna har sökt Kulturminister Amanda Lind för en kommentar, hon hänvisar till det hon sade i slutet av maj då hon meddelade att hon inte har något besked om utökat stöd för regionerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.