Sveriges regioner i möte med Amanda Lind: ”Kulturen behöver mer stöd”

Uppdaterad
Publicerad

Flera av Sveriges regioner vittnar om ett tufft läge för kultursektorn under den pågående pandemin. Under tisdagen mötte representanter för regionerna kulturminister Amanda Lind (MP).
– Kulturen behöver ytterligare ett stödpaket, säger Conny Brännberg (KD), ordförande i kulturnämnden i Västra Götalandsregionen.

Under förra veckan presenterade regeringen hur krispaketet på 500 miljoner till kulturen ska fördelas. Det stod då också klart att verksamheter som finansieras via staten, kommuner eller regioner inte kommer att kunna ansöka om pengarna.

– De 500 miljonerna förstås är välkomna men otillräckligt. Kulturen behöver ytterligare ett stödpaket, säger Conny Brännberg (KD), ordförande i kulturnämnden i Västra Götalandsregionen.

”Kulturlivet är oerhört drabbat”

Conny Brännberg beskriver ett kulturliv som är mycket starkt påverkat av restriktionerna i och med coronapandemin och att verksamheter som Göteborgsoperan, Film i väst, Göteborgs Symfoniker och Regionteater väst är i stort behov av stöd.

– Hela kulturlivet är oerhört drabbat och det är oerhört stora belopp som försvinner på grund av att allt ställs in, säger han.

Regioner och kommuner har tidigare fått ett krispaket på 15 miljarder, men det stödet kommer inte kulturen till gagn enligt Conny Brännberg.

– Det man prioriterar där är sjukvård, sen kollektivtrafiken. Sen finns det inga pengar kvar, säger han.

”Kan bli en dyster framtid för svenskt kulturliv”

Region Skåne håller på med en djupare analys för att se vilka ekonomiska konsekvenser coronapandemin har på kultursektorn i regionen, sammanställningen av analysen ska presenteras den 7 maj.

– Men jag kan säga att många verksamheter har det väldigt tufft just nu, säger Magnus Lunderquist (KD), ordförande i Kulturnämnden i Region Skåne.

Nina Björby (S), ordförande kulturutskottet i Region Västerbotten tycker att det behövs riktade medel regionalt till de offentligt ägda institutionerna.

– Vi har våra institutioner som ofta är den största arbetsgivaren för frilansare, säger hon och fortsätter:

– Om det börjar vackla där långsiktigt, då kommer vi se en väldigt dyster framtid i det svenska kulturlivet. 

Kulturminister Amanda Lind (MP) har inga besked om några nya stöd just nu.

– Men vi har en fortlöpande dialog med regionerna om behov av insatser framåt, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet