Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Finansminister Magdalena Andersson (S) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) håller pressträff tillsammans med Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström och Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson. De presenterar ekonomiska insatser i samband med coronapandemin. Foto: Pontus Lundahl / TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

15 nya miljarder i coronastöd till kommuner och regioner

Uppdaterad
Publicerad

Kommuner och regioner får ytterligare 15 miljarder kronor till följd av coronakrisen.
– Det är det största krispaketet någonsin till den här sektorn, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Tillskottet är resultatet av förhandlingar mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna och presenterades på en pressträff under torsdagen. Fem miljarder har redan aviserats och nu skjuts ytterligare 15 miljarder till vilket gör att vårändringsbudgeten innehåller 20 miljarder extra till kommuner och regioner.

– Vi bedömer att det här är ett rejält tillskott. Vi spränger nu 100 miljardersstrecket med alla våra krispaket som lanserats, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Pengarna fördelas sedvanligt med 70 procent till kommunerna och 30 procent till regionerna. Det kommer även att bli ett permanent årligt bidrag på 12. 5 miljarder från 2021.

– Det finns stor frihet att anpassa stödet till de kommunala och regionala behoven, säger Andersson.

”Unik satsning”

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) säger att det handlar om en ”unik satsning” i ”unika tider”.

– Vi måste stötta upp alla hjältar som gör fantastiska insatser inte minst inom vården.

– Många sliter oerhört för att få vardagen att fungera och de förtjänar vårt stöd, säger Centerns ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström.

Enligt Liberalernas ekonomisk-politiske Mats Persson ska pengarna också ge möjlighet för anställda i den offentliga sektorn att kunna få ha kvar sina jobb.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet