Sju av landets tjugofyra länsmuseer är nu tillfälligt stängda. Ett av dem är Gotlands Museum. Till vänster syns Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner. Foto: Patrik Widegren. Grafiker: Måns Båth

Förlustnotan för inställda kulturevenemang: 300 miljoner i månaden

Uppdaterad
Publicerad

Museer och teatrar hålls stängda och evenemang inom kultur och fritid ställs in som en följd av coronapandemin. För kommuner och regioner innebär det att man förlorar 300 miljoner kronor i månaden i uteblivna intäkter.

Museer hålls stängda. Teaterföreställningar ställs in. Konserter, festivaler och idrottsevenemang blir inte av. För kommuner och regioner innebär det att man förlorar stora intäkter.

Enligt Sveriges kommuner och regioner går man sammanlagt miste om 300 miljoner kronor i månaden i biljettintäkter, försäljning och så vidare.

– I kommunerna räknar vi med att man blir av med ungefär hälften av intäkterna inom kultur och fritid, och det motsvarar 200 miljoner i månaden. I regionerna räknar vi med att länsmuséerna tappar ungefär 50 miljoner i månaden och övriga kulturverksamheter också ungefär 50 miljoner i månaden, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner.

Evenemang med fler än 50 personer

Det rör sig till exempel om museum, teater, konserter och idrottsevenemang.

– Alla evenemang med mer än 50 personer måste ju ställas in, men även andra typer ställer man in både inom idrott och kultur. Det kan vara teater, museer, och så vidare.

Vad innebär det här för verksamheten?

– Det blir väldigt besvärligt för de här verksamheterna. En hel del museer har sagt att man måste stänga, och att man kanske måste permittera personal, säger Annika Wallenskog.

Statliga kulturinstitutioner kan få stöd för att klara sig. Enligt SKR för man diskussioner med regeringen om stöd också till kulturverksamheten i kommuner och regioner, men man har inte framfört några formella krav.

– Till skillnad mot statliga institutioner så har ju inte kulturverksamhet i kommuner och regioner fått något statligt stöd, säger Annika Wallenskog.

Är det något ni efterfrågar?

– Vi för en diskussion om detta. Sedan har vi ju fått ganska mycket i generella statsbidrag så kommuner och regioner kan ju så klart stötta den vägen.

Om man ser till enbart kulturverksamhet så uppgår intäktsbortfallet enligt SKR till 180-200 miljoner kronor i månaden, ungefär hälften i kommuner och hälften i regioner. I dagsläget vet man inte hur stora kostnadsminskningar det kan bli fråga om.

Länsmuseichefen: ”Ytterst en risk för konkurs”

Sju av landets tjugofyra länsmuseer är nu tillfälligt stängda. Ett av dem är Gotlands Museum. Man är beroende av sina besökare. Biljetter och försäljning står för uppåt hälften av intäkterna, men nu riskerar man att missa turistsäsongen.

– Vi har fått vårt årliga verksamhetsbidrag utbetalat i förskott, och det hjälper, men en bit in på hösten kan vi hamna i en likviditetskris om säsongen uteblir. Det finns ytterst en risk för konkurs, säger länsmuseichefen Susanne Thedéen.

Hon vill se ett statligt kulturbidrag också till länsmuseerna.

– Kulturministern har ju sagt att det är regionerna som har ansvar för kulturen och ska ta av de pengar som de har fått extra. Regionerna har ju själva ett svårt läge nu med många samhällskritiska funktioner man ska upprätthålla. Här riskerar vi att falla mellan stolarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer