Foto: SVT/ Anneli Nygårs, PROVisa alla (2)
Visa alla (2)

PRO: ”Olämpligt att det sker just nu”

Uppdaterad
Publicerad

De som tittar på analog tv genom Comhem måste ställa om till de digitala sändningarna före den 8 september. Annars finns risken att det blir svart i rutan.
– Många äldre behöver hjälp med detta, samtidigt som man inte vill släppa in yngre personer i hemmet mitt i en pandemi, säger Ola Nilsson, sakkunnig i konsumentpolitik på Pensionärernas riksförbund (PRO).

En halv miljon hushåll behöver ställa om från analogt till digitalt tittande hos Comhem.

Den som har en tv-apparat som är tillverkad före 2008 kan behöva köpa en ny för att kunna se på tv. Något som kan drabba många äldre.

– Man kanske inte har råd, eller så vet man inte hur man gör. Många av våra medlemmar är inte digitala och behöver hjälp, säger Ola Nilsson.

”Ska inte umgås med nära och kära”

Comhems presstalesperson Fredrik Hallstam rekommenderar de som har svårt med tekniken att be en släkting om hjälp, ringa kundtjänst eller få installationen ordnad av en ”hemmafixare” för 399 kronor.

– Men som äldre är det är ju inte så lämpligt att släppa in vem som helst just nu. Nära och kära ska man inte heller umgås med, säger Ola Nilsson.

Borde skjutas upp

PRO hade gärna sett att Comhem hade väntat med sin digitala omställning.

– Mycket annat får stå på vänt just nu. Då kan man tycka att även det här hade kunnat skjutas upp.

– Comhem har säkert varit jätteduktiga på att informera i förväg. I sak har dom väl inte gjort något fel. Men det är olämpligt att omställningen sker just nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer