Stark kritik mot Bonniers nya frilansavtal

Uppdaterad
Publicerad

Mediekoncernen Bonnier news, som bland annat äger flera stora svenska dagstidningar, har kommit med ännu ett frilansavtal efter att det förra blev starkt kritiserat. Men enligt flera yrkesorganisationer är det nya avtalet lika dåligt som det förra.

Mediekoncernen Bonnier news äger ett stort antal dagstidningar, branschtidningar och magasin, även utanför Sveriges gränser, och har många frilansar knutna till sig. Kritiken mot det frilansavtal som koncernen tog fram i början av året bestod främst i att frilansen helt förlorar upphovsrätten till sitt material, som skulle kunna publiceras på Bonnier news alla plattformar tills den 70 år långa upphovsrätten tar slut. Bonnier news lyssnade till kritiken och lovade att förbättra villkoren.

Kommer kunna publicera hur länge de vill

Men i det nya avtal som tagits fram har en ny klausul tillkommit. Den framhåller att upphovsrätten åter kan tillfalla upphovspersonen efter två år, men det gäller bara om Bonnier news ger sitt godkännande. Ifall mediekoncernen vill ha kvar materialet kommer de att kunna fortsätta publicera det hur länge de vill, i hela mediekoncernens affärsområde, utan att upphovspersonen får någon ytterligare ersättning.

– Ekonomiskt så kommer det säkert påverka frilansarna, om inte annat på sikt, för om man har tagit fram material som är unikt och som man faktiskt kan leva på efter den här två-årsperioden så kommer såklart Bonnier news att se till att de fortsätter inneha rättigheterna, säger Paulina Holmgren, ordförande för Svenska fotografers förbund.

”Vi köper in stora mängder material”

I ett mail till Kulturnyheterna kommenterar Bonnier news den nya klausulen:

”Vi köper in stora mängder material och det material som vi vill förbehålla oss rätten att vara exklusiva kring längre än två år är bara en bråkdel (...) I några få fall kommer materialet vara av ett slag som vi vill vara ensamma om att erbjuda våra läsare. I dessa enskilda fall vill vi förbehålla oss rätten att vara exklusiva med just det materialet (...) Vi har nära dialog med våra frilansare och vi har lyssnat på den framförda kritiken och anpassat avtalet i linje med de önskemål som framförts.”

”Vi vill att Bonnier news tar sitt ansvar”

Men enligt Paulina Holmgren har Bonnier news inte varit i kontakt med något yrkesförbund när det nya avtalet har tagits fram. Tillsammans med Journalistförbundet, Svenska tecknare och Bildleverantörers förening går Svenska fotografers förbund samman och uppmanar sina medlemmar att inte skriva under avtalet.

– Det vi vill nu är att Bonnier news tar sitt ansvar och pratar med oss yrkesorganisationer, förhandlar med oss och tar fram ett vettigt avtal som kommer fungera på marknaden, så att det kommer att finnas en framtid för frilansare, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.