Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör psykologen David Waskuri prata om mer om människors förhållande till kändisar. Foto: Elizabeth Watson

Psykologen: ”Kändissorgen kommer definitivt att öka”

Publicerad

Kändisars bortgång lockar till läsning, leder till kollektiv sorg och kan i vissa fall orsaka depression, enligt psykologen David Waskuri. Han är dessutom övertygad om att vi kommer se en ökning av fenomenet.

– Digitaliseringen har gjort att vi blir insläppta i offentliga personers liv på en helt ny nivå, säger David Waskuri till SVT.

När en kändis går bort kan deras eftermäle bli värt mer och i vissa fall kan till och med bortgången i sig bli kulmen av kändisskap. Men för många kan en kändis bortgång kännas som att man förlorat en vän eller en familjemedlem, efter en lång och trogen vänskap.

Författarna Donald Horton och Richard Wohl pratade för första gången om parasociala relationer år 1956. Specifikt definierade de begreppet som det ”omedvetna skapandet av ett intensivt nära förhållande till en mediaperson”.

”Mer skärmar, mer kändissorg”

Enligt psykologen David Waskuri är det högst troligt att kändissorgen blivit allt mer utbredd på grund av ökad tillgång till skärmar och media.

– Sorgen blir synligare och på det sättet mer inkluderande, även de som kanske inte relaterade särskilt mycket till kändisen, kan påverkas av andras sorg och känna sentimentala känslor, säger David Waskuri.

På SVT är intresset för inslag och artiklar om kända personers bortgång väldigt högt. Bland Kulturnyheternas mest besökta publiceringar är flera av dem så kallade ”runor”, det vill säga publiceringar om en känd persons död.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.