Sara Danius och Linnea Henriksson är två som fick pris under årets Elle-gala. Foto: Pontus Lundahl/Johan Nilsson/TT

Knytblus och hållbart mode i fokus på årets Elle-gala

Publicerad

Hon avslutade året genom att göra entré på Nobelmiddagen iklädd en storartad outfit, enligt somliga inspirerad av matadorens cape. På årets Elle-gala prisades Sara Danius som årets bäst klädda tillsammans med tretton andra vinnare.

”Modig som få. De storslagna galakreationernas och knytblusens okrönta drottning.”

Så motiverade juryn sitt val av Årets bästa klädda – professor i litteraturvetenskap – Sara Danius. Hennes signaturplagg knytblusen fick sitt stora genombrott i samband med att hon avgick som Svenska Akademiens ständige sekreterare under våren. Efter det har hon designat sin egen knytblus till designern Camilla Thulins höstkollektion.

Under förra året startade hon även ett samarbete med Beckmans designhögskola där hon ska hålla föreläsningar på temat litteratur och mode för studenter på modeprogrammet.

Välklädda musiker

Konferencier för galan, som gick av stapeln i Stockholm, var programledaren och komikern Kakan Hermansson som har haft uppdraget två gånger tidigare. Under kvällen delades totalt fjorton priser ut i olika modekategorier.

I två av kategorierna kammade profiler från musikvärlden hem priset. Artisten Linnea Henriksson, under hösten aktuell som deltagare i tv-programmet Så mycket bättre, utnämndes till Årets look för ett sätt att klä sig som enligt juryn ”inte räds att ta ut svängarna och testa nya färgstarka grepp”.

I kategorin Årets bäst klädda man belönas kompositören Jacob Mühlrad för en stil ”med samma klassiska elegans och geniala modernitet som sina musikaliska verk”.

Hållbart mode

Årets conscious award, ett pris som premierar hållbart mode, gick till Remake, Stockholm Stadsmissions egna märke som gör nya plagg av insamlat material, till exempel återvunna kläder. Vid utdelandet av Årets nykomlingspris stod återbruk också i fokus och märket Rave Review som även dom satsar på återvunnet mode fick ta emot pris.

Elsa Billgren, känd för att vara en stor vintagefantast, utnämndes till Årets influencer.

I kategorin Årets designer belönades Carin Rodebjer för fjärde gången. Märket Rodebjer, som 2019 firar 20 år, beskrivs av juryn som ”samtidsmode när det är som bäst”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.