Kurdo Baksi vid en tidigare manifestation utanför Kinas ambassad. Arkivbild. Foto: Lisa Arfwidson/SvD/Henrik Montgomery/TT

Publicister fördömer Kina – ambassaden anklagar svensk journalist för lögner

Uppdaterad
Publicerad

Flera yttrandefrihetsorganisationer fördömer Kina för ett mejl som skickats till frilansjournalisten och författaren Kurdo Baksi samt till flera svenska medier. I mejlet anklagas han för att sprida lögner och ”bidra till kriminalitet”. Det är inte första gången som kinesiska ambassaden i Sverige skriver om Baksi.

Det var i samband med en manifestation som Kurdo Baksi anordnat utanför kinesiska ambassaden i Stockholm den 17 augusti som ambassaden skickade ut sitt mejl. Manifestationen hölls till stöd för den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai som sitter fängslad i Kina.

I mejlet skriver ambassaden bland annat att Kurdo Baksi sprider lögner om fallet Gui Minhai och att han bidrar till ökad kriminalitet i Sverige.

I ett gemensamt brev till ambassaden fördömer Svenska PEN, journalistförbundet, Publicistklubben, Reportrar utan gränser, Författarförbundet och Förläggareföreningen Kina.

”Ambassaden låter påskina att Kurdo Baksi ljuger om Gui Minhai-fallet trots att människorättsorganisationer och regeringar runtom i världen är överens om att Kina har brutit mot svenska och internationella lagar genom att kidnappa en svensk medborgare i tredje land”, skriver de.

Kinesiska ambassaden har vid flera tidigare tillfällen skickat ut mejl där Kurdo Baksi anklagats för att ljuga om Gui Minhai.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer