Manifestation för Dawit Isaak på centralstationen i Stockholm 2016. Foto: Christine Olsson/TT

Publicister kritiska mot regeringens hantering av Dawit Isaak

Uppdaterad
Publicerad

Flera kulturchefer och ordföranden i människorättsorganisationer skriver i Dagens Nyheter att regeringen borde göra mer för att få journalisten Dawit Isaak fri. Torsdagen 23 september har han suttit fängslad i Eritrea i 20 år.

Sverige borde undersöka nya sätt att få journalisten Dawit Isaak frigiven från sin fångenskap i Eritrea, enligt 15 publicister.

”Tre statsministrar och sex utrikesministrar har hittills misslyckats med att få honom fri. Att svensk utrikespolitik har något att lära är uppenbart”, skriver undertecknarna av debattartikeln i DN.

De menar att Sverige bland annat borde trycka hårdare på att Dawit Isaak är EU-medborgare och samarbeta i högre utsträckning med människorättsorganisationer.

I somras tillsatte regeringen en kommission som ska granska svenska myndigheters arbete med att få Dawit Isaak och förläggaren Gui Minhai fria. Men för att rapporten ska bli användbar är det viktigt att undersöka vad som ännu inte gjorts, skriver publicisterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer