Pulitzerpriset för NSA-avslöjanden

Uppdaterad
Publicerad

Brittiska The Guardian och amerikanska The Washington Post tilldelas det prestigefyllda Pulitzerpriset för avslöjandena om USA:s massavlyssning av internet och telefoner.

Avslöjandena blev möjliga tack vare den amerikanske visselblåsaren Edward Snowden, som flydde till Kina och därefter Ryssland i samband med att han lämnade över materialet till tidningarna.

Guardians USA-sajt får priset med motiveringen att tidningens rapportering gav upphov till en debatt om relationen mellan staten och allmänheten i frågor om säkerhet och privatliv.

Washington Posts rapportering hjälpte allmänheten att förstå hur avslöjandena passade in i ett större nationellt säkerhetsmönster.

Pulitzerpriset i den skönlitterära klassen får Donna Tartt för romanen ”The Goldfinch” eller ”Steglitsan” som den heter på svenska.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Test storytitel

Mer i ämnet