Snowden i exklusiv intervju: Mitt arbete har bara börjat

Uppdaterad
Publicerad

Två år efter att ha flytt USA som visselblåsare har Edward Snowden slagit sig till ro i sin exiltillvaro i Ryssland. – Mitt arbete har bara börjat, säger han till The Guardian.

Edward Snowden drömmer om att en dag kunna återvända hem till USA, men han har fortfarande inte fått någon indikation på när – eller ens om – det skulle kunna ske.

Två år efter avslöjandet om hur amerikanska National Security Agency (NSA) ägnat sig åt massiv övervakning av tele- och datatrafik runtom i världen har han och flickvännen Lindsay Mills upprättat en vardagstillvaro i Ryssland. Det berättar han i en färsk intervju med den brittiska tidningen The Guardian.

Snowden och USA:s avlyssning

Aktivism

Edward Snowden ägnar en stor del av sin vakna tid åt att kommunicera med aktivister i USA och övriga världen.

– Jag sover lite mindre på grund av tidsskillnaderna, men jag mår mycket bra i vetskapen om att jag kan bidra och hjälpa till med någonting, och att jag kan säga att jag utgjort en liten del av någonting viktigt, säger han.

– När jag tänker på framtiden tänker jag främst på det faktum att det fortfarande finns så mycket kvar att göra. Mitt arbete är inte avslutat. Det har faktiskt bara börjat.

Svenskt besök

I slutet på mars fick Snowden besök av en svensk riksdagsdelegation i Moskva. Det var första gången hittills som han tagit emot en parlamentarikerdelegation.

De svenska ledamöterna, från Moderaterna, Folkpartiet och Miljöpartiet, diskuterade övervakningsfrågor med Snowden, och uttryckte även en viss oro över hans situation. Men amerikanen, som utan framgång sökt asyl i 21 länder, tror inte att ledamöterna kan hjälpa honom i frågan.

– Jag tror inte att det är de som fattar beslut om asyl, säger han.

Fakta: Edward Snowden

 * I juni 2013 började The Guardian publicera avslöjanden om hur USA:s underrättelsetjänst NSA ägnat sig åt massiv övervakning av tele- och datatrafik i världen.

 * Källan var amerikanen Edward Snowden, som jobbat åt en underentreprenör till NSA men hoppat av. Han befann sig i Hongkong när materialet publicerades.

 * I augusti samma år fick Snowden tillfällig asyl i Ryssland.

 * I augusti 2014 fick han veta att han får stanna i Ryssland i ytterligare tre år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snowden och USA:s avlyssning

Mer i ämnet