Foto: TT

Pulitzerpriset till Panama-avslöjandet

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen delades USA:s mest prestigefyllda utmärkelse inom litteratur, journalistik och drama ut. Bland de vinnande bidragen fanns Panama-avslöjandet.

Pulitzerpriset instiftades 1917 och är uppkallat efter journalisten Joseph Pulitzer. Pulitzer är en av upphovsmännen bakom den amerikanska sensationsinriktade journalistiken, även kallad ”den gula pressen”, som uppkom i slutet av 1800-talet. Priset delas ut i 21 kategorier.

Avslöjade dold infrastruktur

I kategorin för Bästa förklarande journalistik stod journalistnätverket International Consortium of Investigative Journalists, ICIJ, tillsammans med tidningen och Miami Herald och tidningsutgivaren The McClatchy. Ett avslöjande som även SVT:s Uppdrag granskning var en del av.

”För Panama-dokumenten, en serie berättelser där över 300 reportrar på sex kontinenter samarbetade för att avslöja dold infrastruktur”.

Colson Whitehead prisades

I den skönlitterära klassen prisades Colson Whitehead för ”The underground railroad”, en roman om de hemliga nätverk av vägar och fristäder som svarta i USA:s södra delstater använde sig av för att fly slaveriet och ta sig till nordligare delstater. Det är en bok som USA:s tidigare president Barack Obama tipsade om som en personlig favorit under förra året.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.