Punkikonen Poly Styrene död

Uppdaterad
Publicerad

Punkikonen Poly Styrene, sångerska i bandet X-Ray Spex, har avlidit i cancer skriver NME. Hon blev 53 år.

Styrene, även känd som Marian Joan Elliott-Said, var frontfigur i X-Ray Spex som bildades redan 1976 och snabbt gjorde sig ett namn på den tidiga engelska punkscenen.

Bandet gav bara ut fem singlar och en LP i sin första inkarnation 1976-1979, men de innehöll klassiska låtar som ”Identity”, ”The Day the World Turned Day-Glo” och inte minst feministpunk-klassikern ”Oh Bondage Up Yours” som var deras singeldebut.

Styrene och bandet har också nämnts som inspiration för en rad efterföljare, inte minst 90-talets riot grrrl-scen med band som Bikini Kill, Luscious Jackson och Sleater-Kinney.

X-Ray Spex återförenades vid flera tillfällen och gjorde också ett nytt studioalbum 1995. Vid sin död hade Styrene precis färdigställt sitt andra soloalbum, Generation Indigo, som gavs ut i mars.

Jerker Peterson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.