Foto: TT

Pussy Riot attackerades med piskor

Uppdaterad
Publicerad

Pussy Riot attackerades i dag i Sotji av ett frivilligförband med piskor, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Gruppen med sex medlemmar, en man och fem kvinnor, försökte enligt rapporterna att genomföra ett uppträdande utanför en restaurang. Men bara efter några minuter gick ett frivilligförband till angrepp mot gruppmedlemmarna, en ur förbandet slog dem med hästpiska medan andra drog av deras färglada huvor och slog sönder en gitarr.

Enligt AP ska också pepparspray ha använts mot gruppmedlemmarna. Nadezjda Tolokonnikova, en av de Pussy Riot-medlemmar som fängslades 2012, ska ha piskats när hon låg på marken.

Pussy Riot

Gruppens manlige medlem uppgav att han blivit nerknuffad i marken och lämnade platsen blodig.

– Polis som patrullerade området kring hamnen i Sotji upptäckte ett bråk där pepparsprej användes. Polisen vidtog alla nödvändiga åtgärder för att stoppa bråket, sade en företrädare för Sotjipolisen till Interfax.

Regionens guvernör Aleksandr Tkatjov krävde i sin tur en snabb utredning. Enligt Tkatjov delas inte Pussy Riots åsikter av ”en överväldigande majoritet av invånarna”.

– Ändå bör alla skyldiga straffas, sade Tkatjov till Interfax.

I frivilligförbandet som ingrep mot uppträdandet ingick minst tio kosacker, som har anlitats av den ryska polisen för att patrullera gatorna i OS-staden. Men även annan uniformerad säkerhetspersonal ska ha varit med vid ingripandet.

I går greps Pussy Riot-medlemmarna Maria Aljochina och Nadezjda Tolokonnikova i Sotji, enligt polisen så var de inte själva misstänkta för något utan togs in för att höras som vittnen till en stöld.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pussy Riot

Mer i ämnet