Här lämnar Maria Aljochina och Nadezjda Tolokonnikova polisstationen i Adler. Foto: TT

Medlemmar ur Pussy Riot greps i Sotji

Uppdaterad
Publicerad

Pussy Riot-medlemmarna Maria Aljochina och Nadezjda Tolokonnikova greps i Sotji under tisdagen. Enligt polisen togs de till polisstationen för att höras som vittnen till en stöld på ett hotell i OS-staden. Enligt Tolokonnikova användes våld vid gripandet.

Gripandet skedde i centrala Sotji, cirka tre mil norr om OS-området i Adler och Krasnaja Poljana, rapporterar AFP. Därefter fördes de tillsammans med åtta andra lokala aktivister till polisstationen i Adler. Vid 14:30-tiden kunde de båda medlemmarna släppas.

”Följden av vårt frisläppande blev att polisen, gatan intill och området runt omkring har ockuperats av alla dem som mötte oss”, skriver Tolokonnikova på Twitter.

Pussy Riot

Maria Aljochina och Nadezjda Tolokonnikova benådades i december förra året av det ryska parlamentet efter att ha suttit fängslade i 16 månader. De dömdes tillsammans med en tredje Pussy Riot-medlem, Jekaterina Samutsevitj, till två års fängelse för en Putin-kritisk protest i Frälsarkatedralen i Moskva 2012. Samutsevitj straff omvandlades senare till villkorlig och hon släpptes under hösten.

Tredje gången de gripits i Sotji

Det är tredje gången Pussy Riot-medlemmarna har gripits sedan de kom till Sotji, berättar gruppens advokat Aleksandr Popkov.

– I går hölls de i tio timmar och dagen innan sju timmar, säger han till SVT:s korrespondent Elin Jönsson.

Pussy Riot-medlemmarna skulle endast höras som vittnen till en stöld som ska ha begåtts på ett hotell i OS-staden. De är alltså inte själva anklagade för stöld, säger Popkov.

Duon är i Sotji för att agera med en sång som heter ”Putin ska lära er älska fosterlandet”.

”När vi greps genomförde vi inte någon aktion, vi bara promenerade i Sotji” skriver Tolokonnikova. Hon skriver också att våld använts vid gripandet och att de tvingades in i polistransporten.

”Uppenbart att man vill markera”

SVT:s korrspondent Elin Jönsson har talat med miljöaktivisten Olga Noskovets, som greps tillsammans med Maria Aljochina och Nadezjda Tolokonnikova i går. Hon berättar i telefon att de stoppades och greps när de körde i närheten av OS-byn.

– Vi anklagades för att röra oss på förbjudet gränsområde, men vi var alldeles intill OS-byn, säger hon. De greps vid tretiden på dagen och släpptes först sent på natten.

Enligt Olga Noskovets, som umgåtts med Pussy Riot-medlemmarna under deras besök i Sotji, gjorde duon allt för att deras besök i Sotji inte skulle uppmärksammas.

– Men nu gör myndigheterna allt för att blåsa upp detta till en skandal, säger Olga Noskovets.

– Det är uppenbart att man vill markera mot oss och tjejerna så att vi ska förstå att det inte är värt att försöka göra några aktioner eller protester. De vill helt enkelt skrämma oss, säger Olga Noskovets.

Fördöms av människorättsgrupper

Gripandena fördöms från flera håll inom ryska oppositionskretsar och människorättsgrupper.

”Internationella olympiska kommittén måste öppet fördöma dessa och alla andra gripanden av aktivister nära Sotji”, skriver i sin tur Amnesty Internationals Europa- och Centralasienchef, John Dalhuisen, i ett uttalande.

Det ”skrattretande gripandet . . . kommer att ge Ryssland mer negativ publicitet än vad de än hade utfört för pr-trick”, säger i sin tur Tanja Loksjina från Human Rights Watch.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pussy Riot

Mer i ämnet