Pussy Riot i musikvideon till ”I can't breathe”. Foto: Youtube

Pussy Riot begravs levande

Uppdaterad
Publicerad

Det ryska punkbandets första engelskspråkiga singel heter ”I can't breathe” för att kommentera det uppmärksammade dödsfallet i New York. I videon begravs de levande iklädda uniform.

Det politiska punkkollektivet Pussy Riot släppte en ny musikvideo på onsdagen. Den nya singeln heter ”I can’t breathe” och är en kommentar om det politiska läget i Ryssland.

Kvävdes av polis

Samtidigt är det en hyllning till den avlidne sexbarnsfadern Eric Garner, som kvävdes till döds i samband med en polisinsats i juli 2014 vilket orsakade massiva protester mot polisens brutalitet i USA. Garners sista ord var just ”I can’t breathe”, vilket sedan blev slagord för protesterna som följde.

– Vår första engelskspråkiga låt är dedikerad till dem som inte längre kan andas. Till Eric Garner och alla de som har blivit offer för statlig terror, tagits som politiska fångar, och de som slåss för rättvisa, säger Pussy Riot-medlemmarna Nadezjda Tolokonnikova och Maria Aljochina.

”Dödar inte bara offren”

De var själva inspärrade i fängelser i Ryssland i två år. I videon, som spelades in i Ryssland, begravs de levande iklädda ryska kravallpolisuniformer. Tilltaget är en kommentar till polisens våldsmonopol i hela världen.

– De som bär uniformen förstår kanske inte vilket ansvar han eller hon bär. Illegalt våld i statens namn dödar inte bara offren, utan även de som valts ut för att utföra våldet, säger de i en intervju med The Guardian.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.