Pussy riot medlemmen Nadezjda Tolokonnikova hyllar Conchita Wurst. Foto: TT

Pussy Riot hyllar Conchita

Uppdaterad
Publicerad

”Conchita har troligen gjort mer än någon annan det här århundradet för att förändra bilden av kvinnligt och manligt”, det säger Pussy riot- medlemmen Nadezjda Tolokonnikova.

Pussy Riot medlemmarna Nadezjda Tolokonnikova och Maria Aljokhina är på besök i Olso för att arbeta med sitt senaste projekt, Zona Prava, en organisation som ska arbeta för fångars rättigheter.

– Vårt mål är att göra fångarnas situation i fängelserna mer synlig och transparent, just nu sker allt bakom stängda murar, säger Maria Aljokhina till NRK under en presskonferens som hölls på måndagen när medlemmarna anlänt till Norge.

På agendan för medlemmarnas första dag i Norge stod bland annat att öppna en konstutställning med grafik som gruppens vänner satt upp utanför det fängelset som Tolokonnikova satt fängslad i under drygt ett år. 

”Konst utan politik omöjligt”

På presskonferensen passade Pussy Riot-medlemmarna även på att hylla den österrikiska Eurovision song contest-vinnaren Conchita Wurst, som lyckades ta hem segern i ESC trots stora protester mot henne, bland annat i från Ryssland.

– Hon har troligen gjort mer för att förändra den klassiska definitionen av manlig och kvinnlig identitet än någon annan det här århundradet, säger Nadezjda Tolokonnikova till NRK och tillade att populärkulturen har en viktig roll eftersom den når ut till många.

– Som aktivist jobbar du alltid i opposition och det är inte alltid lätt att nå ut men där har konsten och populärkulturen en viktigt roll, fortsätter hon och menar att konst utan politik är omöjligt.

”Vår viktigaste uppgift är att vara i oppoisiton mot Putin”

Även om medlemmarna nu ägnar sig åt organisationen för fångars rättigheter så fortsätter de kampen mot Rysslands president Vladimir Putin.

– Vår viktigaste uppgift är att vara i opposition till den ryska regeringen. Men Putin kommer inte att avgå i den närmsta framtiden så vi har ett långsiktigt arbete framför oss, säger Tolokonnikova.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.