”Vi vill visa protestens estetik”

Publicerad

I nya Uppsala-utställningen ”Action in art” medverkar en Pussy Riot-medlem. Hon visar upp olika protester som har hållits i Ryssland.

I Uppsala öppnar ett nytt kulturhus den första maj. Då blir det vernissage för utställningen ”Action in art”. En av konstnärerna är Pussy Riot-medlemmen Lusine Djanyan, som är på plats och förbereder när Kulturnyheterna träffar henne.

Lusine Djanyan berättar om det krympande utrymmet för konstnärlig frihet i Ryssland och har gjort en utställning som kretsar kring protest och demonstration.

– Aktionerna med 100.000 deltagare var helt enkelt vackra. Människorna, plakaten, färgerna ... Vi ville visa protestens estetik.

Speglar olika rörelser

Installationen heter ”White Circle” – Vita Cirkeln – och består av 500 pappfigurer med plakat från olika demonstrationer i Ryssland, från 2007 fram till presidentvalet 2012. Det är en spegling av en mängd olika grupperingar och ett brett register av slogans – politiska slagord, inte minst.

– Här finns de som försvarar hbtq-personers rättigheter och de som ställde upp

till försvar för Pussy Riot. Som jag redan nämnt finns nationalisterna representerade.

Kort sagt alla rörelser som genomfört protester i Ryssland de senaste åren, säger Lusine Djanyan.

Visas inte i Ryssland

Installationen har aldrig visats i Ryssland, eftersom ingen gallerist vågar. Däremot har den visats i Kiev, men då i censurad av musiechefen som tyckte att vissa slogans var för kontroversiella. Bland annat stod det på en plakat att ”Putin måste avrättas”.

– Jag frågade museichefen hur det kunde bli så. Han svarade att ukrainarna struntar i

det politiska spelet i Ryssland. De ville inte se Putinfientliga paroller på museet. Det är otroligt hur situationen i Ukraina förändras. I Ryssland dras tumskruvarna åt allt mer.

Stora protester förekommer inte längre. I Ukraina är det annorlunda.

Där framförs Putinfientliga paroller på gatorna i stället.

”Gäller att bli klokare”

I Ryssland krymper den konstnärliga friheten allt mer. Som Pussy Riot-medlem har Lusine Djanyan personligen fått betala ett högt pris. Hon blev av med sitt lärarjobb på konsthögskolan i Krasnadar och fick under OS i Sotji stryk av kosackerna som attackerade Pussy Riot-aktionen där.

Men trots detta vägrar Djanyan ge upp kampen för sin rätt att fritt utöva sin konst.

– Nej, inte på några villkors vis. Men det gäller att bli klokare och planera alla aktioner in i minsta detalj.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.