Pussy Riot döms till två års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Nadezjda Tolokonnikova, 22, Maria Alechina, 24 och Jekaterina Samutsevitj, 29, ur punktrion Pussy Riot är skyldiga till huliganism vid sin protestaktion i Frälsarkatedralen i Moskva, meddelade domstolen under fredagen. Alla tre döms till två års fängelse.

Domstolen har dömt alla tre Pussy Riot-medlemmarna till två års fängelse, rapporterar nyhetsbyråer. De tre kvinnorna skrattade när påföljden lästes upp i rättegångssalen.

Domstolen anser att de tre kvinnorna drevs av ”hat och fientlighet mot troende”, rapporterar nyhetsbyrån Interfax. Enligt domaren Marina Syrova har Pussy Riot ”gravt underminerat den sociala ordningen” och ska ha varit medvetna om att deras agerande var förolämpande. Pussy Riot sjöng en ”blasfemisk” och ”förolämpande” sång i Frälsarkatedralen, enligt domstolen.

-Domstolen anser att målet med bestraffning – som återställande av social rättvisa, rehabilitering av de anklagade och förhindrat att liknande brott – bara kan uppnås om de döms till fängelse, säger domaren enligt Interfax.

Domen summerades

Efter att domen meddelades vid 13-tiden på fredagen började en flera timmars lång uppläsning av domen. Man började med att summera försvaret.

-De var en liten men kanske inte så elegant aktion, men de (Pussy Riot) anser att det är deras land som är sjukt. För dem är individen viktig och de anser att utbildningsnivån i Ryssland ligger på samma nivå som under Sovjet-tiden. Det finns fortfarande grymhet i deras land och Ryssland är ett fängelse, säger domaren, enligt The Guardian.

Domaren angav sedan tre skäl till varför medlemmarna är skyldiga till huligansim motiverat av religiöst hat: Tiden och valet av lokal (katedralen), deras motstånd mot att avbryta uppträdandet och deras beteende efter aktionen, skriver The Guardian.

Oroligt bland anhängare

Det ska ha blivit oroligt bland anhängarna utanför rättegångssalen efter att domen meddelats, enligt Expressen. Ännu mer oro blev det när fängelsebeskedet meddelades och flera personer har gripits av polisen.

Bandmedlemmarna själva har insisterat på att deras protest var politisk och riktad mot myndigheternas och kyrkans, enligt dem, olämpligt nära relation. Trots detta har åklagare hävdat att brottet varit religiöst motiverat. Att sången som Pussy Riot framförde inkluderade president Putins namn var, enligt åklagaren, ett försök att förkläda protesten som politisk.

Stöds av världsartister

De tre medlemmarna i den ryska feministiska konstnärsgruppen Pussy Riot greps i mars efter en aktion mot president Putin och den rysk-ortodoxa kyrkan i februari. De framförde en punkkonsert i frälsarkatedralen i Moskva där de bland annat bad jungfru Maria att jaga bort Rysslands president Vladimir Putin.

I dag har ett stort antal manifestationer hållits till stöd för Pussy Riot i omkring 60 städer världen över. Flera världsartister, bland annat Madonna och Paul McCartney, har uttalat sitt stöd för gruppen.

Strax före klockan 13 hade ett 30-tal personer samlats för stödmanifestationer utanför ryska ambassaden i Stockholm.

-Jag är här för att 40 sekunder musik aldrig ska kunna ge fängelse, oavsett vad det är för musik, säger Maja Thedeen till TT:s reporter vid ambassaden.

* Nadezjda Tolokonnikova: 22-årig konstnär och filosofistudent. Som medlem av konstkollektivet ”Voina” (Krig) har hon deltagit i flera politiskt provokativa konstaktioner. Tolokonnikova har en fyraårig dotter.

* Jekaterina Samutsevitj: 30-årig konstvetare som gick ut med toppbetyg från Rodsjenko-skolan för fotografi och multimedia. Träffade under sin tid som student Tolokonnikova. Samutsevitj har hållit relativt låg profil under rättegången.

* Maria Alechina: 24-årig student med bakgrund inom miljöaktivism. Har talat flera gånger under rättegången, bland annat för att ställa frågor till vittnen eller för att ifrågasätta domaren. Alechina har en femårig son.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Pussy Riot

Mer i ämnet