Adam Lambert och Brian May på scen med Queen. Foto: TT

Queen om nya sångaren Adam Lambert: Hans scennärvaro liknar Freddie Mercurys

Publicerad

Ett av världens största rockband, Queen, inleder idag sin Europa-turné tillsammans med sångaren Adam Lambert. Och trots 40 år som aktiva är bandet fortfarande lika älskat, med fler sålda konsertbiljetter världen över än någonsin tidigare. SVT träffade gitarristen Brian May som trodde att sångaren Freddie Mercurys död var slutet på bandets storhetstid.

Det var mycket tack vare sångaren Freddie Mercurys speciella scennärvaro som Queen slog igenom och blev ett av världens mest älskade rockband. Med klassiker som Another one bites the dust, Bohemian Rhapsody och Don't stop me now har de gjort outplånligt avtryck i musikhistorien.

När frontfiguren Freddie Mercury avled i lunginflammation i samband som en konsekvens av aids 1991 tänkte de övriga bandmedlemmarna att Queens glansdagar var över.

– Jag trodde att det var slut då, och var okej med det. Vi fick 20 fantastiska år med Freddie, och nu var det dags för något annat, säger Brian May till Kulturnyheterna.

– Det var en sorgeperiod: Vi ville inte tänka på Queen. Det var ett avslutat kapitel.

Fortfarande stora bland unga

Men bandet upplöstes inte, och deras nästa album Made in heaven (1995), med sångarens sista studioinspelningar, toppade listorna i flera länder – inte minst i Sverige.

Än idag är bandet populärt med fler sålda konsertbiljetter världen över än någonsin tidigare, och närmare 15 miljoner Spotify-lyssnare varje månad. Det kan jämföras med band som Beatles och Rolling Stones, som har flera miljoner färre lyssnare på den populära plattformen.

– Det verkar som om de yngre generationerna förstår oss lika väl som de äldre. Det handlar om självständighet, att uttrycka sig på ett sätt som inte gjorts tidigare. Många unga delar nog den drömmen, säger Brian May.

En ny början

Det dröjde ytterligare 10 år, till 2005, innan Queen gav sig ut på turné igen, då tillsammans med sångaren Paul Rodgers.

Bandmedlemmarna var dock tydliga med att Rodgers inte kunde ersätta Freddie Mercury, som var känd för sin förmåga att trollbinda publiken och få alla att sjunga med. Men nu när Queen turnerar tillsammans med sångaren Adam Lambert, som slog igenom i amerikanska Idol 2009, låter det annorlunda:

– Plötsligt har vi någon som kan göra det där som Freddie kunde så väl: att kommunicera med publiken, att vara rolig och teatralisk. Dessutom har Adam en helt otrolig sångröst. Han kan bidra till den där energin som är själva kärnan i Queen, säger Brian May.

– Plötsligt fanns möjligheten att fortsätta där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.