Ylva Lindgren och Emelie Rosén på Sveriges Radio är vinnare i kategorin Årets berättare. Foto: Stora journalistpriset

Radiodokumentär om spelvärlden vinnare av Stora journalistpriset

Uppdaterad
Publicerad

Varje år delas Stora journalistpriset ut för att främja goda yrkesprestationer inom journalistiken. Nu avslöjas vinnarna av kategorin Årets berättare 2020.

Vanligtvis delas Stora journalistpriset ut på en gala där hoppfulla, nominerade journalister samlas. I år ser utdelningen annorlunda ut med anledning av covid-19.

Istället för att presentera vinnarna i ett sjok kommer pristagarna från varje kategori avslöjas dag för dag.

Radiodokumentär vinner Årets berättare

Under måndagen var det dags att namnge de första vinnarna. Vinnaren av Årets berättare ska ha lyckats producera journalistik med stilistisk höjd.

Årets pris tillldelades Emelie Rosén och Ylva Lindgren på Sveriges Radio. Tillsammans har de gjort dokumentärserien Gamer.

Med hjälp av en 14-årig pojke granskar Emelie Rosén och Ylva Lindgren fyra fall där barn råkat illa ut i en spelvärld där vuxna inte har tillträde.

12-åring planerade mord i chat

Dokumentärserien är en samproduktion av P1 Dokumentär och Ekot. I fyra delar får lyssnaren följa med i en mörk värld där barn står helt utan skydd. I ett avsnitt utger sig reportern Emelie Rosén för att vara en 13-åring och hon får snabbt kontakt med en man som vill ha nakenbilder.

På tisdag klockan 11.00 tillkännages nästa pristagare av Stora journalistpriset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.