Rapartisten Einárs liv skildras i ny dokumentär

Uppdaterad
Publicerad

I dokumentären beskrivs rapparen Nils Einár Grönbergs framgångar som artist och hur livet såg ut fram till han mördades i oktober förra året.

– Vi vill gestalta en väldigt intensiv och explosiv artistkarriär i en genre som någonstans har börjat blandas samman i fiktion och verklighet, säger Thomas Jackson, producent.  

Den 21 oktober 2021 sköts rapartisten Nils ”Einar” Grönberg till döds i Hammarby sjöstad i södra Stockholm. 

I en nygjord dokumentär av SVT Edit skildras hans liv med hjälp av intervjuer samt privata bilder och filmer från sociala medier.  

Medverkar gör flera kända röster som artisten Sebastian Stakset, producenten Straynané och journalisten och författaren Diamant Salihu. 

– Vi gör den här dokumentären för att det har varit extremt mycket debatt och spekulationer efter hans död. Det vi kände var att vi ville ge den publik, för vilken han var så extremt viktig, en möjlighet att lära känna människan bakom artisten Einár, säger Thomas Jackson, som producerat dokumentären. 

Togs upp i debatten om svensk gangsterrap

Einár var en av artisterna som tagits upp i debatten om gangsterrap och dess konsekvenser då hans låttexter ofta handlade om våld, vapen och droger – teman som också varit centrala i dokumentären.  

Varför var det viktigt att ha med i dokumentären?  

– Hela hans livsbana skildrar ju den komplexitet som gangsterrapen som genre har blivit behäftad med. I den här genren så har fiktion och verklighet börjat att blandas ihop. Och det är ju inte gansterrapen som gjort att Einár är död, däremot har gatuvåldet börjat ta plats i genren på ett nytt sätt.

Dokumentären Einár 2002-2021 har premiär den 13 januari på SVT 1 och SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.