Demonstration mot gripandet av Toomaj Salehi i Berlin i början av november. Foto: Snapshot/F Boillot/Shutterstock/TT

Rappar om Iran – nu riskerar han dödsstraff

Uppdaterad
Publicerad

Han rappar om livet under diktaturen i Iran. För det riskerar han att avrättas. 

Den fängslade artisten Toomaj Salehis fall kastar ljus på en verklighet otaliga iranier befinner sig i, där varje protest kan kosta dem livet.

– Han ville vara folkets röst, säger hans morbror Eghbal Eghbali till TT.

En låt tillägnas fångarna i det ökända Evinfängelset i Teheran, där han själv nu sitter fängslad efter att ha visat stöd för protesterna.

För drygt en månad sedan greps Toomaj Salehi. Enligt uppgifter till iranska oppositionella medier stormades hans hem mitt i natten och han fördes bort tillsammans med två vänner. Mycket mer än så vet inte ens Salehis familj.

– Sedan han greps har ingen i vår familj fått lov att besöka eller kontakta honom, så han har själv inte kunnat berätta för oss hur hans situation ser ut, säger hans morbror Eghbal Eghbali, som bor i Tyskland.

Familjen är däremot säker på att han har blivit torterad.

Grundlösa anklagelser

Fyra veckor efter gripandet kom den första officiella uppgiften om Salehi: ett åtal där han anklagas för att ”sprida korruption i världen” – ett brott som i Iran kan straffas med döden. Statligt kontrollerade medier anklagar honom för att ha en central roll i protesterna som skakat landet i över två månader. Grundlösa och falska anklagelser, enligt morbrodern.

– Det Toomaj gör har alltid varit offentligt, han har inte ägnat sig åt några underjordiska eller hemliga aktiviteter. Han är en samhällskritisk rappare, han ville vara folkets röst genom sin musik, säger Eghbal Eghbali.

Fans världen över

På grund av Toomaj Salehis artisteri har gripandet och åtalet uppmärksammats världen över, men hans situation är långt från unik. Tiotusentals iranier har gripits under protesterna och många av dem riskerar dödsstraff. I skrivande stund har iranska myndigheter dömt minst 21 personer till döden i skenrättegångar, enligt Amnesty International. Många fler befaras gå samma öde till mötes. Samtidigt har hundratals – åtminstone 448 personer enligt organisationen Iran Human Rights – dödats på gatorna.

Toomaj Salehi har fans långt utanför Irans gränser tack vare den iranska diasporan. Det speciella med honom är inte hans åsikter – hans syn på samhället delas av de flesta unga iranier – utan att han faktiskt vågar uttrycka dem fastän han bor kvar i landet, säger Afagh Levin, ett fan som bor i Sverige och som har engagerat sig mycket i hans fall.

– Den senaste tiden har jag inte kunnat lyssna på något annat än hans låtar, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.