Z.E tilldelas pris för i kategorin Årets artist på Grammisgalan 2019 Foto: TT

Rapparen Z.E om framgången: ”Det tog tre år men vi gjorde det själva”

Uppdaterad
Publicerad

Dree Low, Einár och Ant Wan. De svenska hiphopartisterna som klättrar högt på topplistorna utan att ha något stort skivbolag i ryggen blir allt fler. Nu släpper rapparen Z.E en låt om livet som osajnad. Den heter Branschen.

”Tänker jag kan, då du kan, jag gör allt jag kan för att motivera mina brams”, rappar Z.E, eller Jozef Wojciechowicz som han egentligen heter, i nya låten Branschen.

– Man måste vara på tårna, och sätta värde på sig själv. Mitt råd är att ha ett starkt team. Men det viktigaste är att leverera bra musik. Bra texter, bra beats, säger Z.E.

”Vi tänkte: Vi gör det här själva”

Det var för tre år sen, när Z.E avtjänade ett fängelsestraff för bland annat grov stöld, som han började skriva låtar seriöst. Hela debutalbumet Min penna blöder skrev han i häkte och på anstalt. Samtidigt fick han hjälp av sin kompis som såg till att musiken kom ut på strömningstjänsterna.

– Sedan dess har vi ”levlat upp”, utvecklats, säger Z.E, som konsekvent uttrycker sig i första person plural.

För även om Z.E är en soloartist så är han tydlig med att han är långtifrån ensam bakom framgångarna. Tillsammans med sina kompisar har han skapat sitt eget skivbolag: Team Platina.

– Det började rulla in cash. Fem lax, tio lax, femton. Helt plötsligt 70 lax, och mer och mer. Så vi tänkte: Vi gör det här själva. Det kanske tog två, tre år men det är ingen som har gjort det här åt oss, vi har gjort det själva.

– Det är det som har drivit oss. Att vi kan göra det själva.

Fått en massa bud från skivbolag

Min penna blöder som släpptes 2018 nådde förstaplatsen på svenska albumlistan, utan hjälp från något stort skivbolag. Idag strömmas Z.E varje månad ungefär lika mycket som Håkan Hellström. Själv tror han att det beror på att det finns en stor grupp svenskar som kan relatera till hans musik.

– Jag kan tänka mig att vi är en röst för många som bor i förorten, som känner likadant som vi.

Erbjudandena från skivbolagen har haglat, men Z.E fortsätter hellre vara independent.

– Vi har fått en massa bud från skivbolag, det kommer bud hela tiden. Fast nu har det lugnat ner sig lite eftersom de märker att vi inte sajnat ett enda kontrakt, säger han.

Vill inte att det ska förstöras på grund av pengar

Ett skäl till att fortsätta vara oberoende är att det blivit lättare för vanliga människor att marknadsföra sig, framför allt via sociala medier. Men allra viktigast för Z.E är att inte släppa ifrån sig den kreativa kontrollen.

– Skivbolag brukar ta procent för saker de kanske inte hjälper till så mycket med. De prioriterar kanske inte artisten lika mycket som vi skulle göra.

– Jag gillar musik, jag vill inte att det ska förstöras på grund av pengar och ”business”. Om en låt var dålig men jag visste att jag skulle tjäna pengar på den så hade jag ändå inte släppt den. Jag hade tänkt: Nej jag vill inte, säger Z.E.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.