En rapport visar att det finns ett samband mellan hög medieanvändning och nedsatt psykiskt välbefinnande bland unga. Genrebild. Foto: Lise Åserud/TT

Rapport: Unga som mår dåligt lägger mer tid på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Statens medieråds nya rapport, visar att det finns ett samband mellan hög medieanvändning och nedsatt psykiskt välbefinnande bland unga.

Undersökningen, som är gjord på unga människor mellan 13 och 18 år, visar att över en fjärdedel av de svarande har nedsatt psykiskt välbefinnande.

Rapporten ”Unga, medier & psykisk ohälsa” visar att de ungdomar som mår dåligt psykiskt också tillbringar mer tid på nätet. De tittar mer på film, tv och Youtube. De spelar mer och lyssnar mer på musik och podcasts.

Rapporten visar också att pojkar med nedsatt psykiskt välbefinnande oftare tittar på porr än andra pojkar.

– Vi ser konsekventa samband mellan hög medieanvändning och nedsatt psykiskt välbefinnande. Men sambanden påverkas av andra faktorer i ungdomarnas liv. Att motionera regelbundet, träffa kompisar utanför nätet och att ha god kontakt med sina föräldrar förbättrar den psykiska hälsan, säger Yvonne Andersson, analytiker på Statens medieråd, som genomfört studien.

Ger insikter i hur olika faktorer samspelar

Rapporten visar att det finns statistiska samband mellan hur mycket tid unga spenderar på nätet och deras psykiska hälsa.

–  Men det är inte samma sak som att studien visar att det ena orsakat det andra. Man kan alltså inte säga om hög medieanvändning orsakar psykisk ohälsa. Däremot ger undersökningen oss insikter i hur olika faktorer samspelar med varandra, säger Yvonne Andersson.

Rapporten visar också att utsatthet på nätet hänger ihop med sämre psykiskt mående. Ungdomar som mår psykiskt dåligt anger oftare att de har blivit mobbade, hotade eller att någon har lagt ut bilder eller filmklipp på dem på internet mot deras vilja.

En annan slutsats i rapporten är att kön är den starkaste faktorn för nedsatt psykiskt mående. 39 procent av flickorna anger att de har nedsatt psykiskt välbefinnande, för pojkarna är siffran 13 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.