Mohammad Rasoulof, när han gästade Cannes filmfestival i maj 2013. Foto: TT Bild.

Rasoulof: Filmer anses hota rikets säkerhet

Uppdaterad
Publicerad

Den iranske filmregissören Mohammad Rasoulof tillåts inte lämna Iran. Nu berättar han för Kulturnyheterna om sin osäkra situation i hemlandet.

Rasoulof, som är verksam i Tyskland, stoppades av de iranska myndigheterna när han besökte sitt gamla hemland tidigare i höstas.

– De konfiskerade mitt pass och sökte igenom mig. Sedan tog de min bärbara dator och några DVD-filmer jag hade med mig, berättar han för Kulturnyheterna.

Stockholms filmfestival 2013

Har du fått någon förklaring till myndigheternas agerande?

– Nej. De har inte berättat någonting alls för mig. I Iran så får man inte ta del av några tydliga uttalanden.

Har du någon uppfattning om när du får lämna Iran?

– Jag vet inte hur jag ska kunna svara på frågan. Här är ingenting klart. Man kan inte vara helt utan hopp, samtidigt kan man inte vara helt hoppfull. Ingenting går att förutse, konstaterar han.

Mohammad Rasoulof påpekar samtidigt att landets nya regering har gjort utfästelser om att förändra det tidigare så hårda politiska klimatet.

– Men exakt när den här förändringen ska ske, det får vi helt enkelt vänta och se.

Gjorde du någon riskbedömning innan du bestämde dig för att åka till Iran i september?

– Jag visste inte vad som skulle kunna hända, men eftersom den nya presidenten gett fantastiska löften, särskilt löftet att skrota censuren, ville jag vara hoppfull och optmistisk.

Riskerar du något åtal?

– Lagen är deras att tolka. De kan anse att en film hotar rikets säkerhet. Ett sådant åtal kan leda till fem års fängelse.

Inbjuden till Stockholms filmfestival

Mohammad Rasoulof var inbjuden till Stockholm filmfestival med sin film ”Manuscript Don't Burn”. Och han berättar att han gärna ville komma hit, men eftersom de iranska myndigheterna inte tillåter honom att lämna landet gick resan inte att genomföra.

Stockholm filmfestival genomförde tidigare i veckan en protestaktion utanför Irans ambassad i Sverige för att uppmärksamma Mohammad Rasoulofs situation.

Vad tycker du om det initiativet?

– Vackert och betydelsfullt. Även om det här budskapet inte ändrar de iranska myndigheternas strikta restriktioner kan det definitivt innebära ett hopp om en bättre framtid.

Mohammad Rasoulof jobbar för närvarande med en ny film som han slutit avtal om med tyska producenter. Om och när den filmen kan komma att bli verklighet är dock oklart.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholms filmfestival 2013

Mer i ämnet