Cissi Wallin. Foto: TT

Ny rättegång mot Cissi Wallin – kan dömas för grovt förtal

Uppdaterad
Publicerad

Debattören Cissi Wallin har tidigare dömts för grovt förtal på sociala medier – nu står hon åtalad för samma brott för sin självbiografiska bok ”Allt som var mitt”. Justitiekanslern yrkar även på att boken ska konfiskeras.

I augusti 2020 publicerades Cissi Wallins självbiografiska bok Allt som var mitt – Historien som inte får berättas. Redan då hade hon blivit dömd för grovt förtal i tingsrätten efter att på sociala medier ha riktat våldtäktsanklagelser mot en namngiven person.

Mannen har nekat till anklagelserna, som ligger långt bak i tiden, och polisen har lagt ner förundersökningen kring fallet.

Under Metoo-hösten 2017 publicerade Cissi Wallin våldtäktsanklagelserna på Instagram och Facebook, vilket ledde till att hon två år senare dömdes för grovt förtal. Domen överklagades sedan till hovrätten, där det ännu inte är avgjort.

Vill att boken ska konfiskeras

Under tisdagen inleds en ny rättegång, där Cissi Wallin riskerar att dömas för tryckfrihetsbrottet grovt förtal, för sin självbiografiska bok ”Allt som var mitt”. Åtalet gäller både innehållet i boken (där hon på nytt tar upp våldtäktsanklagelserna) och hennes roll som ansvarig för den databas som publicerat boken som ljud- och e-bok.

Justitiekanslern yrkar även på att Cissi Wallins bok ska konfiskeras.

Boken riskerar nu att bli den första på 57 år som fälls för tryckfrihetsbrottet grovt förtal, uppger Svensk Bokhandel.

Cissi Wallin nekar till brott.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur har debatten sett ut? Se mer om Cissi Wallin här. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.