Foto: Reuters/TT

Rättegång om journalistmord inleds i Slovakien

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen inleddes rättegången mot en affärsman och tre andra personer som misstänks för mordet på den slovakiske journalisten Ján Kuciak och hans flickvän Martina Kusnirova.

Ján Kuciak och Martina Kusnirova sköts till döds i Slovakiens huvudstad Bratislava i februari 2018. Mordet ledde till massdemonstrationer i landet och premiärminister Robert Fico tvingades avgå.

Åklagaren menar att den entreprenör som varit i fokus för Kuciaks korruptionsrapportering beställt mordet. Entreprenören och två misstänka medhjälpare nekar till anklagelserna, medan den fjärde personen som åtalas har erkänt till skjutningen, skriver nyhetersbyrån Reuters med hänvisning till den slovakiska tv-kanalen RTVS.

En femte man har erkänt att han varit delaktig i att möjliggöra mordet och vittnar, efter en uppgörelse med åklagaren.

”Situationen har försämrats dramatiskt”

När de misstänkta fördes in i rättssalen flankerades de av vakter med automatvapen och balaklavor. De övriga åtalade tackade nej till att få ett förkortat straff i utbyte mot ett erkännande, rapporter Reuters.

Rättens tre domare har nekat försvarsadvokaternas begäran att låta utredningen fortsätta för att samla in mer bevis med hänvisning till ”oegentligheter i utredningen”.

Huvudförhandlingarna inleds 13 januari, skriver Reuters.

– I Slovakien har situationen försämrats dramatiskt de senaste tre åren. De har gått från att vara ett land som kan jämföras med de nordiska när det gäller pressfrihet till att vara ett land där pressfriheten är väldigt dålig. Journalister pekas ut som nationens fiender och flera har sagt upp sig från sina public service-jobb, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser. till Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.