Melodifestivalens projektledare: ”Röstningen har varit lika för alla artister”

Uppdaterad
Publicerad

Melodifestivalens första deltävling kantades av teknikstrul. Appröstningen fungerade inte och tävlingsledningen beslutade därför att bara räkna telefonröster.

– Röstningen har varit lika för alla artister och telefonnumrena har varit lika exponerade för alla artister, säger Anette Brattström, projektledare för Melodifestivalen 2022.

Snabbreprisen förlängdes med 10 sekunder för varje bidrag och förtydligades med nummerlista före och efter snabbreprisen.

– Det som hände var att det fanns en funktion i appen som blockerade en del av användarna från att komma in i appen. Så när man försökte logga in blev man utslängd, säger Melodifestivalens projektledare Anette Brattström.

Melodifestivalen 2022

När felet upptäcktes stängdes alla appröster av och man uppmanade istället tittare att ringa och rösta. Enligt Anette Brattström ska telefonrösterna fungerat och mängden röster varit normal.

– Inga appröster räknades utan alla bidrag fick samma förutsättningar eftersom vi bara räknade telefonröster och telefonröstningen har fungerat hela programmet, säger Anette Brattström.

Rättvisa förutsättningar

I nuläget vet man inte exakt vad som gått snett med appen. Problemet felsöks nu av tekniker för att förhindra framtida missöden.

Kan det ha påverkat röstningen?

– Det kan man spekulera i, men jag tror inte det. Vi kom ganska snabbt upp med telefonnummer. Röstningen har varit lika för alla artister och telefonnumrena har varit lika exponerade för alla artister, säger Anette Brattström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2022

Mer i ämnet