Rättviseförmedlingen startades år 2010 av Lina Thomsgård. Nu läggs organisationen ner. Foto: Maja Suslin & Tuna Özer/TT

Rättviseförmedlingen lägger ner

Uppdaterad
Publicerad

Rättviseförmedlingen, organisationen som har jobbat med att bryta mansdominansen i olika branscher, lägger ner från och med den första februari.
– De förändringar vi har jobbat för har faktiskt hänt, säger Rättviseförmedlingens ordförande Seher Yilmaz till Kulturnyheterna.

Rättviseförmedlingen startades 2010 av Lina Thomsgård, programledare och före detta PR-konsult, för att öka medvetenheten om normer och brister i representationen inom olika branscher. Thomsgård lämnade över ordförandeskapet till Seher Yilmaz år 2014. Nu meddelar organisationen att de lägger ner från och med den första februari.

”Dags att lägga ned”

– Målet har hela tiden varit att inte längre behöva finnas. När vi blickade inför 2019 så kände vi att så mycket av det vi har velat göra har börjat hända alldeles på egen hand, det har dykt upp en hel branch. Då kände vi att nu är det dags att lägga ner, säger Rättviseförmedlingens ordförande Seher Yilmaz till Kulturnyheterna.

Rättviseförmedlingen har arbetat med att bredda mångfalden genom att få branscher att titta utanför de egna nätverken. Organisationen har bland annat fungerat som en arbetsförmedling, tagit fram ett förslag på ett alternativt bokstaveringsalfabet, och granskat och analyserat representation inom media.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer