Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Om originalserien ville säga att kvinnor inte längre behöver män, vad vill ”And just like that” säga? Det är efter sju avsnitt faktiskt omöjligt att avgöra. Foto: HBO

Recension: ”And just like that” – nya ”Sex and the city” säsong 2

Uppdaterad
Publicerad

Andra säsongen av ”And just like that” är jättedålig, tycker Lydia Farran-Lee.

”Sex and the city”, originalserien, må ha haft brister. Rollfigurerna kunde ibland vara världsfrånvända, några av problemen var löjliga och för att vara sexkrönikör hade Carrie en stelbent syn på olika sexuella uttryck (typ bisexualitet).

Men det var också en serie som var kul, trendsättande och smått banbrytande med att visa singelkvinnor i 30-årsåldern som var något annat än patetiska eller hotfulla. Som var coola, glamourösa och hellre ville ha kul än att binda sig i onödan, trots att världen runt omkring parade ihop sig.

Om originalserien ville säga att kvinnor inte längre behöver män, vad vill ”And just like that” säga? Det är efter sju avsnitt faktiskt omöjligt att avgöra.

Ingen händelse verkar betydelsefull, folk kommer in och ut ur handlingen utan att lämna ett spår efter sig. Mirandas i förra säsongen inskrivna alkoholism berörs med en cirka 10 sekunder lång scen. Manusförfattarna gäspar sig igenom de nya karaktärernas kärleksintressen och äktenskapsbestyr.

”And just like thats” andra säsong känns om möjligt ännu plattare än första, där man ändå kunde hänga upp berättelsen på Carries sorg efter Bigs död. Nu finns varken styrsel eller omsorg om de karaktärer man tidigare etablerat. Charlotte har blivit en parodi på sig själv, ständigt uppskruvad i clownläge och plötsligt ”uttalat sexpositiv”? Va?

I förra säsongen skrevs tre nya karaktärer in, en ny kompis till varje originaltjej.

Man kan förstå att det inte var ett alternativ att fortsätta låtsas som att New York är bebott av enbart vita personer, men utan att ge de nya kvinnorna en intressant båge att följa genom serien blir Lisa, Nya och Seema utan uppenbar funktion – mer än att be om ursäkt för hur dålig mångfalden var tidigare och att försöka fylla hålet efter Samantha.

Den air av cool som fanns i serien från början är bortblåst in i minsta detalj – till och med musiken låter som den billigaste royaltyfria sorten och ger ofta starka cirkuskonnotationer för att signalera när det ska vara kul. Men kul blir det aldrig.

Den här säsongen är inget mindre än en total gravskändning av en klassisk tv-serie.

Betyg: 1

Visas: HBO Max

Premiär: 22/6

Av: Michael Patrick King

Med: Sarah Jessica Parker, Cynthia Nixon, Kristin Davis, Sara Ramirez, Sarita Chodhury, Cathy Ang, Nicole Ari Parker m fl

Recensionen omfattar 7 av 10 avsnitt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.